AstraZeneca a mai cercetat și a găsit „formula câștigătoare” a vaccinului. Protecție 100% împotriva formelor severe de Covid

AstraZeneca a mai cercetat și a găsit „formula câștigătoare” a vaccinului. Protecție 100% împotriva formelor severe de Covid

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca susține că a găsit, după cercetări suplimentare, „formula câștigătoare” pentru vaccinul său împotriva Covid-19 dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, asupra căruia autoritatea de reglementare britanică trebuie să decidă zilele următoare.

„Credem că am găsit formula câștigătoare și știm cum să obținem o eficiență ridicată, asemănătoare cu cea atinsă de celelalte vaccinuri”, a declarat directorul general Pascal Soriot pentru Sunday Times, asigurând că vaccinul AstraZeneca oferă „protecție 100%” împotriva formelor severe de Covid-19.

Primele rezultate, criticate

Rezultatele intermediare ale studiilor clinice pe scară largă din Marea Britanie și Brazilia, publicate de laboratorul britanic în noiembrie, au arătat că vaccinul avea o eficiență medie de 70%, în timp ce Pfizer/BioNTech și Moderna anunțau peste 90%.

În spatele acestui rezultat se ascundeau diferențe mari între două protocoale diferite: eficacitate de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă, la o lună distanță, dar doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete.

Aceste rezultate au fost criticate, deoarece injectarea a jumătate de doză se datora unei erori și un grup relativ mic a urmat acest protocol. Compania a declarat la vremea respectivă că vaccinul său necesită „studii suplimentare”.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca este așteptat cu nerăbdare, deoarece este relativ ieftin (4 dolari pe doză) și poate fi depozitat în congelatoare convenționale și nu la -70 grade ca cel Pfizer/BioNTech, de exemplu. Acest lucru facilitează vaccinarea la scară largă, precum și în casele de bătrâni.

Noi versiuni pregătite pentru mutație

Împotriva mutației descoperite în Marea Britanie, „credem pentru moment că vaccinul ar trebui să rămână eficient”, a spus Pascal Soriot. „Dar nu putem fi siguri, așa că vom face niște teste”. El a asigurat că versiunile noi au fost pregătite pentru orice eventualitate, sperând în același timp să nu aibă nevoie de ele: „Trebuie să fii pregătit”.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca se bazează pe o versiune modificată genetic a unui virus comun de la cimpanzei. Modul său de a livra material genetic în celule, instruindu-le să atace SARS-CoV-2, a fost comparat cu un „cal troian”.

Sursa: Huffington Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook