Astăzi se împlinesc 145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României, suverana care „ne-a unit”
Alteţa Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, Kent, Anglia, fiind nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Vine în România în 1893, după ce pe 10 ianuarie în același an, se mărită cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand și devine Regină în 1914.
Regina Maria a fost mamă a şase copii: Principele Carol, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea, care a murit la doar trei ani.
În Primul Război Mondial participă activ pe front, unde încurajează răniţii şi soldaţii, fără a se teme de tifosul exantematic sau gripa spaniolă. Astfel, a fost supranumită „Mama Regina“, „Mama răniţilor“ şi „Regina-soldat“. A înfiinţat apoi organizaţia „Regina Maria“, care a dezvoltat o reţea de spitale în Moldova şi serviciul de ambulanţă.
După război, participă la o campanie diplomatică pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit, având întrevederi oficiale sau informale cu președintele american, Woodrow Wilson și cu prim-ministrul și presedintele Frantei, Georges Clemanceau si Raymond Poincaré.
După moartea Regelui Ferdinand (1927) și venirea la putere a fiului său Carol al II-lea (1930), acesta a reușește îndepărtarea Reginei Maria din viața politică, obligând-o să trăiască în exil la reședințele sale de la Bran si Balcic, locuri de care le-a îndrăgit mult.
În ultimii doi ani de viață, bolnavă fiind, se tratează la diferite sanatorii din Europa, dar revine în țară în vara anului 1938 si moare pe 18 iulie la reședința sa de la Pelișor, Sinaia. Cere prin testament ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima să fie păstrată într-o casetă în capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima Reginei Mariei este mutată la Bran.
Regina Maria a fost o iubitoare și o colecționară de artă, susținând personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea multor cărţi, unele de literatură pentru copii, altele cu caracter autobiografic sau de prezentare a României, a scris poezii, povestiri sau romane publicate în România, Marea Britanie, Statele Unite sau Franţa. Să mai amintim că Regina Maria a iubit ia, a purtat-o cu drag la multe evenimente si s-a lăsat fotografiată deseori îmbrăcată în costum tradițional.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook