Apașii cer distrugerea statuilor de pe Mount Rushmore

Apașii cer distrugerea statuilor de pe Mount Rushmore

Focurile de artificii nu sunt singurele lucruri explozive legate de Ziua Independenței. În acest an, Donald Trump a ales să sărbătorească Ziua Națională la poalele Muntelui Rushmore. O alegere contestată pe scară largă din cauza dificultăților prin care trec Statele Unite din cauza pandemiei și revoltelor. Cu toate acestea, președintele intenționează să facă din această seară un eveniment memorabil care ar putea fi și ultimul din cariera sa, dacă ar eșua la următoarele alegeri prezidențiale.

Muntele Rushmore nu a mai găzduit o astfel de sărbătoare din 2009, din cauza riscurilor de mediu pe care le implică, dar Trump a insistat să meargă acolo, chiar dacă asta a însemnat să se abată de la regulile distanțării fizice.

Această decizie a dus la reacții ale descendenților triburilor. The Art Newspaper relatează că mai mulți lideri și-au exprimat nemulțumirea și doresc să fie înlăturat memorialul care înfățișează fețele lui George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln.

„Cel mai mare monument al subjugării coloniale”

Julian Bear Runner, președintele tribului Sioux Oglala, a explicat în mod repetat că monumentul trebuie „îndepărtat, dar nu detonat”. Un sentiment împărtășit de omologul său din tribul Sioux din Cheyenne River, Harold Frazier, care a spus că ar putea să se ocupe de asta fără ca guvernul american să cheltuie un singur dolar. O luptă condusă și de Lakota People’s Law Project, o asociație care militează pentru integrarea și perenitatea populațiilor Lakota.

Nu există un monument mai reprezentativ al subjugării coloniale a popoarelor indigene decât Muntele Rushmore, iar planul președintelui de a profana în continuare acest pământ sacru cu artificiile și prezența lui acolo este un alt afront de neiertat ”, a declarat organizația pentru ziarul The Art Newspaper.

Kristi Noem, guvernatorul Dakotei de Sud, a reacționat la aceste observații, indicând faptul că nimic din toate acestea nu vor avea loc „sub mandatul său”. „Vreau să clarific un lucru: bărbații onorați pe Muntele Rushmore nu erau perfecți. Toți au avut defecte dar au avut și virtuți enorme. Putem învăța din succesele lor și putem învăța și din greșelile lor ”, a declarat ea.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook