Anunţul lui Iohannis: Recomandările devin OBLIGAŢII

Anunţul lui Iohannis: Recomandările devin OBLIGAŢII

Iohannis a anunţat că se introduc noi restricţii de circulaţie, iar ceea ce a fost până acum o recomandare devine o obligaţie. În plus, Armata naţională va fi implicată pentru a ajuta Poliţia şi Jandarmeria. Restricţiile vor intra în vigoare de mâine, 25 martie.

Declarațiile pleședintelui

Pot să vă spun în acest moment ca este nevoie de masuri suplimentare pentru ingradirea epidemiei. Vrem sa ingradim si mai mult transportul cu exceptia iesirilor pentru cumpararea de alimente. Am convenit sa folosim armata pentru a gestiona situatia.

Armata va pune la dispoziţie personal ca să ajutăm Politia si Jandarmeria. Ceea ce a fost pana acum o recomandare devine acum o obligatie, dupa principiul stăm acasă. Evident ca oamenii pot iesi să isi faca cumparaturile. Insă aceste restricţii devin obligaţii.

Persoanele cele mai vulnerabile sunt persoane peste 65 de ani. E evident ca avem nevoie de masuri speciale, dar si de restrictii speciale. Pentru aceste persoane se vor introduce restrictii speciale. Vor trebui sa stea practic tot timpul acasa.

Aceste restrictii vor fi prelucrate in cursul zilei de azi intr-o ordonanta militara. Ea se va finaliza pana la sfârșitul acestei zile. Restrictiile vor intra in vigoare incepand de maine.

În seara aceasta la ora 22 vom afla cum se modifică măsurile și ce obligații vom avea conform noii ordonanțe militare.

Vezi mai jos care erau recomandările precedentei ordonanțe:

1. De luni, 22 martie, ora 22, poți ieși din casă cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19, dar NU în grupuri mai mari de 3 persoane care nu stau în aceeași locuință.

2. Tot de luni 22 martie, de la ora 22, sunt suspendate activitățile din centre comerciale și mall-uri, unde nu vei mai găsi deschise decât magazinele alimentare, veterinare sau farmaceutice și pe cele de curățătorie.

3. De asemenea, nu mai poți merge la dentist – activitatea cabinetelor stomatologice fiind suspendată și fiind permise doar urgențele medicale.

4. De luni, 23 martie, ziua între orele 6 și 22, se recomandă să ieși din casă doar pentru: cumpărături, sănătate, îngrijirea rudelor, activitatea fizică individuală sau nevoile animalelor de companie dar toate astea în apropierea locuinței.

5. Din 23 martie, noaptea, între orele 22 și 6, nu mai poți circula în afara locuinței în scop personal decât pe baza unei declarații pe propria răspundere în care, pe lângă datele personale, trebuie să precizezi și motivul deplasării. Dacă circuli în scop profesional trebuie să ai asupra ta o legitimație.

6. Ordonanța anunță și interzicerea intrării în țară a străinilor, cu excepția cazului în care aceștia doar o tranzitează pe culoare stabilite de autorități.

7. Dacă ești izolat la domiciliu ca măsură de prevenție și ieși din casă, vei fi pus în carantină instituționalizată, sub pază pentru 14 zile.

8. Poți merge la botezuri, cununii sau înmormântări în grupuri nu mai mari de 8 persoane.

9. Slujbele religioase se țin fără public și pot fi transmise prin mass media sau online.

Reamintim: în această seară vom afla cu exactitate care sunt restricțiile valabile începând de maine, 25 martie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook