Anticorpii anti-Covid dezvoltați în urma infectării rămân în sânge cel puțin opt luni, arată un nou studiu

Anticorpii anti-Covid dezvoltați în urma infectării rămân în sânge cel puțin opt luni, arată un nou studiu

Această observație este valabilă „indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienților sau de prezența altor patologii”, conform unui studiu realizat de prestigiosul spital San Raffaele din Milano, în colaborare cu Institutul Superior din Santé (ISS), organismul care acordă consultanță guvernului în probleme de sănătate publică.

„Prezența anticorpilor, deși scade în timp, este foarte persistentă: la opt luni după infectare, doar trei pacienți din cei 162 monitorizați (dintre care 29 au murit) nu mai prezentau anticorpi în sânge”, au explicat specialiștii. În plus, prezența timpurie a anticorpilor este „fundamentală pentru a combate cu succes infectarea: cei care nu reușesc să-i producă în primele două săptămâni după contaminare prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de Covid-19”.

Studiul a fost realizat de Unitatea de Evoluție și Transmisie Virală a Spitalului San Raffaele, în colaborare cu cercetători de la Institutul de Cercetare a Diabetului din aceeași unitate, care au dezvoltat un test specific pentru anticorpi, utilizând tehnici deja implementate pentru studiul anticorpilor implicați în răspunsul autoimun dezvoltat în cazul diabetului de tip 1. Datorită tehnicilor deja folosite pentru studiul vaccinurilor anti-HIV, cercetătorii de la San Raffaelle și ISS au dezvoltat, de asemenea, o nouă metodă de evaluare a anticorpilor care neutralizează SARS-CoV -2.

Studiul, publicat marți în Nature Communications, a făcut posibilă „cartografierea într-un mod aproape exhaustiv a evoluției în timp a răspunsului anticorpilor specifici Covid-19”, transmit ISS și San Raffaele.

Studiul a fost realizat pe 162 de pacienți pozitivi pentru SARS-CoV-2:

-67% bărbați, vârstă medie – 63 de ani – care s-au prezentat la camera de urgență de la San Raffaele în timpul primului val din Italia. Primele probe de sânge au fost colectate în momentul diagnosticării, în martie-aprilie 2020, ultimele la sfârșitul lunii noiembrie 2020

-57% sufereau de o altă patologie în momentul diagnosticării. Cele mai frecvente au fost hipertensiunea (44%) și diabetul (24%).

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook