SUA| Autoritățile sanitare au identificat o posibilă legătură între tulburările de coagulare și vaccinul cu doză unică Johnson&Johnson

SUA| Autoritățile sanitare au identificat o posibilă legătură între tulburările de coagulare și vaccinul cu doză unică Johnson&Johnson

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a identificat mai multe cazuri de tulburări de coagulare a sângelui care ar putea periclita viața persoanelor care au primit vaccinul anti-Covid produs de Johnson & Johnson și consideră că există o „asociere cauzală plauzibilă”.

CDC a depistat 28 de cazuri de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS) în rândul celor peste 8,7 milioane de persoane care au primit deja vaccinul J&J. TTS implică cheaguri de sânge însoțite de un nivel scăzut de trombocite – celulele care ajută la coagularea sângelui.

Până în prezent, trei dintre cei 28 au murit. Până pe 25 aprilie CDC raportase 17 cazuri de coagulare la aproape 8 milioane de persoane vaccinate cu J&J.

CDC a declarat că evenimentele par similare cu cele observate în urma administrării vaccinului AstraZeneca în Europa.

Ambele vaccinuri se bazează pe o tehnologie care utilizează adenovirusuri (virusuri care provoacă răceala obișnuită) modificate pentru a le face inofensive. Virusurile sunt folosite pentru a transporta în organism instrucțiuni de producere a proteinelor ​​specifice coronavirusului, amorsând sistemul imunitar pentru a produce anticorpi care luptă împotriva virusului real.

Oamenii de știință lucrează pentru a găsi mecanismul care ar declanșa formarea cheagurilor de sânge. Principala ipoteză pare să fie că vaccinurile declanșează un răspuns imun rar, care ar putea fi legat de vectorii virali (adenovirusurile folosite).

Sindromul nu pare să fie asociat cu niciunul dintre vaccinurile anti-Covid produse de Pfizer/BioNTech sau Moderna.

Majoritatea cazurilor au fost identificate în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, a spus CDC.

Doar șase dintre evenimentele de coagulare identificate au fost la bărbați. Simptomele apar, de obicei, la câteva zile după vaccinare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook