Anglia refuză returnarea rezervelor de aur Venezuelei. “Maduro nu este președinte legitim”

Anglia refuză returnarea rezervelor de aur Venezuelei. “Maduro nu este președinte legitim”

Președintelui Venezuelei, Nicolás Maduro, i-a fost refuzat accesul la rezervele de aur pe care țara sa le are la Banca Angliei, pe motiv că guvernul britanic îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte legitim.

Banca Centrală a Venezuelei, controlată de guvernul lui Maduro, a dat în judecată Banca Angliei și cere dreptul de a accesa rezerve de aur în valoare de un miliard de dolari pentru a putea lupta cu epidemia de coronavirus.

Guvernul britanic, împreună cu cel al Statelor Unite și al altor state din întreaga lume, îl consideră pe Guaidó conducătorul de drept al Venezuelei. Criza politică datează din 2018, când Maduro și-a asigurat un nou mandat de șase ani în urma unor alegeri frauduloase, în opinia unora.

Curtea Supremă din Londra a dat astăzi un verdict în această privință, recunoscându-l pe Guaidó drept președintele acceptat de guvernul britanic.

Reprezentantul lui Guaidó la Londra a salutat decizia: “Este o victorie pentru poporul venezuelean și pentru justiție. Demonstrează importanța separării puterilor în stat.”, a spus Vanessa Neuman pentru CNN. “Aurul rămâne acolo unde a fost mereu (la Banca Angliei). Maduro a încercat să-l ia, dar noi l-am protejat în numele poporului”.

Banca Centrală a Venezuelei va contesta decizia. “Vom face imediat apel în urma acestei decizii absurde și neobișnuite prin care o instanță din Anglia încearcă să priveze poporul venezuelean de aurul de care avem nevoie pentru a învinge epidemia Covid-19”, se arată într-un tweet al băncii.

Banca Centrală a Marii Britanii a blocat o altă tentativă a Venezuelei de a primi acces la aurul său, în 2018.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook