Angela Merkel| Restricțiile legate de Covid-19 îmi amintesc de perioada RDG-ului, sub jugul comunist

Angela Merkel| Restricțiile legate de Covid-19 îmi amintesc de perioada RDG-ului, sub jugul comunist

Sâmbătă, Germania va sărbători 30 de ani de reunificare. Angela Merkel a subliniat că restricțiile asupra libertăților puse în aplicare împotriva pandemiei au avut efect si asupra ei. Acestea îi amintesc de viața sa din Republica Democrată Germania, sub jugul comunist.

30 de ani mai târziu, cicatricile sunt încă prezente. Cu emoții, Angela Merkel a mărturisit că anul acesta, dificil din punct de vedere al sănătății și libertăților, i-a amintit de anii petrecuti în Germania de Est, înainte de reunificare. « Mi-am adus aminte de copilăria și tinerețea mea în această perioadă de izolare », spune ea. Un mod de a admite că anumite restricții ale „libertăților oamenilor” au fost dificil de luat de către cancelar. Ea explică: „Au fost momente dificile când a trebuit să le spun oamenilor că nu pot circula pe străzi decât câte ​​doi sau în grupuri care locuiesc în aceeași casă, că nu se poate ține nicio demonstrație, ca nepoții nu-și mai pot vizita bunicii în casele de bătrâni ”.

Școlile nu au fost închise niciodată atât de mult timp”

Sâmbătă, Germania va sărbători 30 de ani de la reunificare. Timp de aproape 45 de ani, Germania de Est a fost sub jugul comunismului. Privarea de libertate și cenzura erau prezente în viața de zi cu zi. „Am tânjit după libertate în perioada RDG-ului”, spune cancelarul german.

Până la căderea Zidului, nu aș fi crezut vreodată că, în timpul vieții mele, unificarea Germanei va deveni o realitate”, insistă ea. Cu toate acestea, „în Germania postbelică, școlile nu au fost niciodată închise atât de mult timp”. 

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook