Ajutorul guvernului vine prea târziu pentru a salva teatrele din Marea Britanie

Ajutorul guvernului vine prea târziu pentru a salva teatrele din Marea Britanie

La fel ca Globe Theatre al lui Shakespeare, supraviețuirea multor teatre britanice este amenințată de pandemie, iar ajutorul guvernului vine prea târziu, avertizează un raport parlamentar lansat joi.

Sectorul cultural se confruntă cu „o amenințare existențială din cauza Covid-19 și incertitudinea persistentă care îl însoțește”, subliniază acest raport al Comisiei pentru digital, cultură, mass-media și sport al Casei Comunelor .

Un important contribuitor la economie, acest sector care angajează 700.000 de oameni a fost greu afectat de pandemie, lipsit de venituri în timpul izolării instituite pe 23 martie, teatrele trebuind să închidă sau să concedieze oameni.

15.000 de spectacole anulate

Nu mai puțin de 70% din teatre și companii de producție riscă să înceteze activitatea până la sfârșitul anului, inclusiv Globe Theatre sau Old Vic din Londra, după ce au trebuit să anuleze 15.000 de spectacole și au înregistrat o pierdere de peste 300 de milioane de lire sterline (330 de milioane de euro) din veniturile biletelor în timpul primelor 12 săptămâni de izolare.

În total, pierderea ar putea ajunge la 603 milioane de lire sterline. La începutul lunii iulie, guvernul conservator a anunțat un ajutor de 1,57 miliarde de euro (1,73 miliarde de euro), dar intervine „prea târziu”, insistă raportul.

Pericolul pentru Marea Britanie, un actor important în producția culturală, este să devină un „deșert cultural”, a avertizat președintele Comisiei, Julian Knight.

TVA redus la bilete

Raportul recomandă, în special, reducerea TVA la bilete în următorii trei ani și măsuri fiscale. Sălile de spectacol se pot redeschide pe 1 august în Anglia, cu respectarea distanțării fizice. Spectacolele în aer liber sunt autorizate începând cu 11 iulie.

În 2018, aproximativ 1.100 de teatre britanice au angajat 290.000 de oameni, cu venituri din bilete de 1,28 miliarde de lire sterline (1,40 miliarde de euro) și 34 de milioane de spectatori, mai mult decât toate meciurile de fotbal din prima ligă engleză.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook