Activitățile de zi cu zi care prezintă cel mai mare risc de transmitere a Covid-19, potrivit Asociației Medicale din Texas

Activitățile de zi cu zi care prezintă cel mai mare risc de transmitere a Covid-19, potrivit Asociației Medicale din Texas

Asociația Medicală din Texas a publicat pe 3 iulie un tabel care atribuie un scor de risc pentru 37 de activități din viața de zi cu zi, legate de transmiterea Covid-19. Chiar dacă este plin de imperfecțiuni în ochii experților consultați de ziarul canadian La Presse, ei recunosc nevoia de a încerca evaluarea riscurilor asociate cu acțiunile noastre. Nu este surprinzător faptul că elementul „a merge la un bar” este cel care câștigă premiul pentru cea mai periculoasă activitate.

„Nu este o idee rea să creezi o scară de risc. Cred că ar ajuta foarte mulți oameni. Accentuarea epidemiei în unele zone ne determină să credem că nu toți suntem în măsură să cuantificăm corect riscurile activităților. Mulți cred că oamenii sfidează ghidurile de sănătate, cunoscând riscurile. Mai degrabă, cred că o mare parte a populației nu este în măsură să cuantifice corect riscurile asociate cu diferite activități”, spune Benoît Mâsse, profesor la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Montreal.

Cu toate acestea, tabelul publicat ar trebui să fie reconsiderat. Trebuie înțeles că scorul de risc nu a fost calculat tinând cont de anumite date epidemiologice care ar indica modul în care oamenii au fost infectați până acum. Astfel de statistici pur și simplu nu există. Asociația Medicală din Texas specifică că este vorba de un grup format din 15 medici care au evaluat riscul activităților, pe baza percepției și expertizei acestora. Acest risc este evaluat luând în considerare că cei care practică activitățile respective iau toate măsurile de precauție recomandate de autoritățile de sănătate publică, cum ar fi distanțarea fizică și purtarea unei măști atunci când este indicat.

Risc variabil în funcție de context

„În teorie, ar fi bine să putem cuantifica riscul diferitelor activități, deci ideea este interesantă”, a declarat Gaston De Serres, epidemiolog la Institute de la santé publique du Québec (INSPQ).

Cu toate acestea, dr. De Serres a spus că nu este « total de acord » cu mai multe elemente din clasament. El subliniază că aceeași activitate poate genera un risc variabil în funcție de context. Mergând pe o plajă, de exemplu, poate fi perfect în siguranță dacă plaja este pustie și mergi singur. Dar imaginea se schimbă complet dacă mergi acolo cu 20 de prieteni, iar plaja este aglomerată. Prin urmare, scorul de 5 din 10 atribuit acestei activități nu este atât de relevant. Același lucru este valabil și pentru camping: riscul variază foarte mult în funcție de locație și de modul în care este practicat.

Marie-Pascale Pomey, profesor în departamentul de management, evaluare și politici de sănătate la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Montreal, este la fel de rezervată. Nu înțelege, de exemplu, de ce atribuim un scor de 8 „mersului la cinema”, când riscurile pot fi reduse prin lăsarea locurilor libere între spectatori și prin purtarea măștii.

« Ceea ce mă deranjează cel mai mult este că punem totul la grămadă, când de fapt depinde cu foarte mult de context și de modul în care oamenii se vor comporta acolo » spune Marie-Pascale Pomey, profesor la Departamentul de Management, Evaluare și Politici de Sănătate la Școala de Sănătate Publică a Universității din Montreal.

Cu toate acestea, La Presse a ales să publice tabelul deoarece, chiar dacă este imperfect, poate servi drept ghid. De asemenea, provoacă o reflecție asupra riscurilor pe care ni le asumăm în realizarea fiecărei activități. Contactul este mai riscant dacă are loc în interior, este prelungit și implică exhalații forțate (vorbire cu voce puternică, tuse, strănut sau cântat).

Ce spune tabelul: probabilitatea de a contracta COVID-19, pe o scară de la 1 la 10

Risc redus: livrări / servicii de curierat (1), mâncare comandată de la restaurant (2), cumpărat combustibil (2), practicare tenis (2), mersul la camping (2)

Risc redus / moderat: mersul la cumpărături (alimente) (3), plimbări / plimbări cu bicicleta în compania altora (3), practiare golf (3), cazare două nopți la un hotel (4), timp petrecut în sala de așteptare a unei clinici (4), mers la bibliotecă sau muzeu (4), iei masa pe terasa unui restaurant (4), plimbări în zone aglomerate ale orașului (4), o oră petrecută într-un parc pentru copii (4)

Risc moderat: cină cu un prieten (5), participarea la un grătar într-o curte (5), mersul la plajă (5), mersul la cumpărături într-un mall (5), participarea copiilor la cursuri (6), o săptămână de lucru la birou (6), mersul la o piscină publică (6), invitarea unei persoane în vârstă în casă (6)

Risc moderat / ridicat: mersul la salonul de coafură (7), a lua masa, în interiorul unui restaurant (7), a participa la o nuntă sau la o ceremonie funerară (7), a călători cu avionul (7), a juca baschet (7), a juca fotbal (7), îmbrățișare sau strânsul mâinii unui prieten (7)

Risc ridicat: a lua masa la bufet (8), sesiune de antrenament la sală (8), mersul într-un parc de distracții (8), mersul la cinema (8), participarea la un concert cu număr mare de spectatori (9), mersul pe stadion (9), participarea la o ceremonie religioasă cu peste 500 de persoane (9), mersul la bar (9)

Sursa: Texas Medical Association

O „regulă generală” pentru calcularea riscului

Benoît Mâsse, profesor la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Montreal, folosește o regulă generală pentru a evalua riscul de a preactiva o activitate: încearcă să estimezi numărul de persoane cu care vei avea contact la mai puțin de doi metri.

„Dacă vei avea un contact în interior, înmulțește cu un factor multiplicator de 5. Pentru o plimbare cu bicicleta de unul singur, riscul este zero. Pentru tenisul la simplu, în aer liber, estimează 2-3 contacte cu risc. Chiar dacă ești prudent, într-o oră de joc, luând în considerare intrările / ieșirile, este greu să păstrezi riscul zero.

Când mergi la farmacie, am estimat un contact, înmulțit cu cinci, deoarece este în interior. La magazinul alimentar, estimează 4-5 contacte x 5 = 20-25″. El încearcă să nu depășească un prag de 20. „Și numai dacă pot purta o mască”, a spus în completare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook