Moderna dezvoltă o doză de rapel specifică noii variante a SARS-CoV-2, Omicron

Moderna dezvoltă o doză de rapel specifică noii variante a SARS-CoV-2, Omicron

Noua variantă a SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud și numită Omicron este considerată „îngrijorătoare” de către OMS. Moderna anunță că intenționează să dezvolte o doză de rapel specifică pentru noua tulpină. „Moderna va dezvolta rapid un vaccin special pentru varianta Omicron”, spune compania americană într-un comunicat.

Anunțul face parte din strategia de producție a dozelor de rapel specifice pentru variantele de îngrijorare, potrivit Moderna. „În 2020-2021, planul au inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta și Beta”, susține laboratorul, menționând că „și-a demonstrat în mod repetat capacitatea de a produce noi vaccinuri care intră în studii clinice în decurs de 60-90 de zile”. „De la început, am spus că, pentru a lupta împotriva pandemiei, este imperativ să fim proactivi în fața evoluției virusului”, spune șeful Moderna, Stéphane Bancel.

„Mutațiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare și, de câteva zile, ne mișcăm cât mai repede posibil pentru a pune în aplicare strategia de luptă împotriva acestei variante”, adaugă el. Noua variantă provoacă îngrijorare la nivel mondial, pe măsură ce se răspândește în afara Africii de Sud, determinând statele să își închidă treptat granițele cu unele țări africane.

Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, intenționează să studieze noua variantă și să aștepte „cel mult două săptămâni” primele date ale cercetărilor, care ar putea determina dacă Omicron poate evita protecția imună.

Va fi nevoie de „câteva săptămâni” pentru a înțelege nivelul de transmisibilitate și virulență al noii variante, spune purtătorul de cuvânt al OMS.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) spune că este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook