Covid-19 este acum o pandemie a națiunilor sărace, care au acces limitat la vaccin, spun oficialii OMS

Covid-19 este acum o pandemie a națiunilor sărace, care au acces limitat la vaccin, spun oficialii OMS
 Dr. David Nabarro, responsabil al OMS pentru gestionarea crizei Covid 

Covid este acum o pandemie a națiunilor sărace, spune expertul unui grup de parlamentari din Marea Britanie, adăugând că guvernele care încearcă ieșirea din pandemie doar prin vaccinare își asumă un risc uriaș. Dr. David Nabarro, responsabil al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru gestionarea crizei Covid, a transmis grupului că lumea este încă în pandemie, cu 5.413 decese raportate doar în ultimele 24 de ore. „Este acum o boală a oamenilor săraci și a națiunilor sărace”, crede el.

Fără a menționa numele Marii Britanii, Nabarro a spus că țările bogate care încearcă să „vaccineze populația în timpul unei pandemie activă” fac un pariu uriaș, menționând că există temeri legate de creșterea noilor variante care ar putea evita vaccinurile actuale. De altfel, populația poate fi reticentă în a se conforma, în cazul în care sunt reintroduse măsuri ca purtarea măștilor și distanțarea socială.

„Dacă unele țări acaparează vaccinurile de rapel, vor exista consecințe globale care sunt destul de extreme și toată lumea trebuie să știe asta”, spune el.

Potrivit datelor oficiale, mai mult de 22% dintre britanicii cu vârsta de 12 ani sau peste au primit o doză de rapel, iar 68,6% din întreaga populație a primit cel puțin două doze.

Tările sărace au primit doar 1% din totalul stocurilor de vaccin

În Africa, doar 6% dintre oameni au fost complet vaccinați până la sfârșitul lunii octombrie, menționează OMS. Conform cifrelor publicate de Our World in Data, unele țări africane au niveluri și mai mici – în Nigeria, cifra este de doar 2,8%.

Vorbind la o reuniune a grupului parlamentar format din membri ai tuturor partidelor, Anna Marriott, consilier pe probleme de sănătate pentru Oxfam și consilier al Alianței Populare pentru Vaccin, a declarat că situația este îngrozitoare. „Dacă ne uităm la țările cu venituri mici în ansamblu, în mod șocant, mai puțin de 1% din totalul stocurilor de vaccin a fost livrat în țările sărace, multe dintre ele fiind în Africa”.

„Corporațiile farmaceutice au deprioritizat țările în curs de dezvoltare, inclusiv pe cele de pe continentul african”, avertizează ea. „Țările bogate s-au așezat în fruntea cozii pentru vaccinare, plătind de bunăvoie prețuri mai mari decât cele necesare”.

Dr. Ayoade Alakija, copreședintele Alianței pentru livrarea de vaccinuri a Uniunii Africane pentru Covid-19, a declarat că este esențial să se renunțe la brevetele de vaccin Covid pentru a permite țărilor să producă singure dozele. „Transferul de tehnologie ar trebui să fie obligatoriu. Aceste vaccinuri sunt un bun public global; ar trebui să fie mandatat de companii și nu ar trebui să se vorbească despre pierderea de profit într-o pandemie, este inuman, este imoral. Și sincer, este și destul de stupid”, crede ea.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook