„Iarna va fi aspră și singuratică pentru nevaccinați”, spune noul cancelar austriac

„Iarna va fi aspră și singuratică pentru nevaccinați”, spune noul cancelar austriac

Elvețianul Alexander Schallenberg, membru al Partidului Popular Austriac, a fost nominalizat pentru funcția de premier de predecesorul său Sebastian Kurz, forțat să plece după o serie de scandaluri legate de cazuri de corupție. După ce a început ca purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a trecut prin mai multe funcții înainte de a deveni el însuși ministru.

Amestec de constrângeri și stimulente

Dar noul lider preia funcția într-un anumit context. El trebuie să stabilizeze situația politică internă în timp ce se confruntă, ca și alți lideri europeni, cu accelerarea epidmiei.

Iar liderul conservator își asumă o strategie strictă față de cei nevaccinați. Țara a înăsprit mult măsurile de sănătate, cu o așa-zisă politică de certificate de sănătate „2G”, acordate doar persoanelor vaccinate sau vindecate, nu și persoanelor testate.

„Facem un amestec de reguli stricte și, în același timp, facem totul pentru a facilita accesul la vaccinare”, explică Alexander Schallenberg, care face apel la responsabilitatea socială. „Este un fel de obligație sau responsabilitate a fiecărui cetățean care locuiește în Austria”.

Austria se confruntă cu o situație delicată, cu peste 10.000 de infectări înregistrate zilnic și o rată de vaccinare de aproximativ 64%. Cancelarul spune că îi va convinge pe „aproximativ jumătate dintre cei care ezită” încă în fața vaccinului.

O iarnă „aspră și singuratică” pentru cei nevaccinați

Însă dacă situația s-ar deteriora și mai mult, „presiunea asupra celor nevaccinați va crește”, chiar dacă înseamnă instituirea de izolări țintite.

„Am stabilit în cadrul guvernului o procedură foarte clară, cu diferite etape. Iar ultima etapă presupune izolarea celor nevaccinați”, explică Alexander Schallenberg. „Consider că persoanele care au făcut tot ce trebuie să facă și care fac doza suplimentară nu pot fi private de drepturi”.

„Va fi o iarnă pentru cei care au anticorpi. Numai ei vor avea acces la pârtiile de schi, la restaurente… Pentru ceilalți va fi o iarnă mai degrabă singuratică și aspră!”, avertizează el. „Nu o văd ca pe o scindare. Nu acordăm favoruri, dimpotrivă, redăm libertăți persoanelor vaccinate”.

Sursa: RTS

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook