Vei călători cu avionul doar dacă ai „pașaport de sănătate”, prin care dovedești că nu ești infectat cu Covid-19

Vei călători cu avionul doar dacă ai „pașaport de sănătate”, prin care dovedești că nu ești infectat cu Covid-19

Călătorii internaționali vor putea în curând să descarce o aplicație dezvoltată de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) pentru a se informa despre formalitățile de sănătate care trebuie îndeplinite și pentru a descărca certificatele necesare.

După măști și teste PCR, kitul anti-Covid al călătorului internațional va fi îmbogățit cu un nou element esențial: IATA „Travel pass”.

Dezvoltată de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), această platformă digitală, compatibilă cu smartphone0urile, va reuni toate informațiile privind formalitățile de sănătate care trebuie îndeplinite înainte de a pleca într-o călătorie în străinătate. Această aplicație s-ar putea transforma într-un tip de pașaport de sănătate, care să includă toate validările de sănătate necesare trecerii frontierelor.

Disponibil anul viitor

Prezentat luni, înainte de Adunarea Generală IATA, „permisul de călătorie” va fi disponibil din primul trimestru al anului 2021. „Am lucrat cu guvernele pentru a putea aduna și actualiza toate informațiile disponibile cu privire la măsurile de sănătate din diferite țări”, explică Alexandre de Juniac, directorul general al IATA.

Pasagerii vor putea afla astfel care sunt formalitățile care trebuie îndeplinite, tipurile de teste solicitate, laboratoarele autorizate, dar și eventualele vaccinări care urmează să fie efectuate. Dar dacă autoritățile o acceptă, aplicația va putea să înregistreze certificatele de formă „Cod QR”, care ar putea fi citite chiar la îmbarcare. Ca și boarding pass-urile din aeroporturi.

Multe țări au început deja să digitalizeze în acest fel certificatele de test Covid, precum și formularele individuale care trebuie completate de călătorii care sosesc dintr-o zonă de risc. Prin urmare, este probabil ca dovada vaccinării să fie făcută tot prin această aplicație. Potrivit șefului companiei australiene Qantas, vaccinarea va fi cu siguranță obligatorie pentru călătorii internaționali.

Testele rapide au prioritate

Dar, pentru moment, prioritatea IATA rămâne validarea testelor antigenice de cât mai multe state posibil. Majoritatea țărilor solicită în continuare teste PCR, care durează mult mai mult pentru a fi efectuate. Conform mai multor studii citate de IATA, testele antigenice, care pot fi efectuate în 15 minute, sunt „fiabile în proporție de 99,5%”. În plus, dintre cele eronate, majoritatea sunt „fals pozitive”, potrivit unui studiu european realizat pe 20.000 de pasageri, citat de IATA. Riscul de a permite trecerea pasagerilor infectați ar fi, prin urmare, foarte mic.

Sursa: Les Echos

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook