Spania instituie stare de urgență până în mai 2021. „Situația prin care trecem este extremă”, spune premierul Pedro Sanchez

Spania instituie stare de urgență până în mai 2021. „Situația prin care trecem este extremă”, spune premierul Pedro Sanchez

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunțat duminică, 25 octombrie, instituirea unei stări de urgență până la începutul lunii mai, care va fi însoțită de o stingere în toată țara, la cu excepția Insulelor Canare, într-o încercare de a încetini al doilea val de Covid-19.

„Situația prin care trecem este extremă”, a spus Pedro Sanchez într-o apariție televizată, la finalul unui consiliu extraordinar de miniștri. Spania a trecut săptămâna aceasta pragul de un milion de cazuri de Covid-19 și se confruntă cu o creștere aparent incontrolabilă a epidemiei. În acest context, „starea de urgență” constituie „cea mai eficientă măsură pentru a face să scadă curba de contagiune”, a continuat el.

El a confirmat că starea de urgență va dura inițial timp de 15 zile, așa cum este prevăzut în Constituție, și că va cere apoi parlamentului „să o extindă până la începutul lunii mai”, menționând data de 9 mai, adică timp de șase luni.

În ceea ce privește stingerea, șeful guvernului spaniol a indicat că va dura în principiu între orele 23:00 și 06:00, cu posibilitatea ca regiunile să avanseze sau să întârzie cu o oră, în funcție de caracteristicile locale. Doar arhipelagul Insulelor Canare, în largul coastei de nord-vest a Africii, nu va fi supus acestei măsuri, din cauza incidenței scăzute a noului coronavirus, a explicat el.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook