SUA| Estimarea cercetătorilor: Pragul de 300.000 de decese va fi depășit în decembrie

SUA| Estimarea cercetătorilor: Pragul de 300.000 de decese va fi depășit în decembrie

Aproape două milioane de cazuri detectate într-o lună, 2.000 de decese în 24 de ore și prognoze îngrijorătoare. La șase luni de la anunțarea primului deces din cauza coronavirusului în Statele Unite, epidemia este departe de a fi controlată.

Mai rău, potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din Washington, mortalitatea s-ar putea accelera în săptămânile următoare. Conform analizei lor, numărul total ar putea ajunge la 300.000 de decese până la 1 decembrie (sunt 160.000 în prezent).

Principala preocupare a oamenilor de știință de la IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation, institutul de statistică de referință pentru sănătate din SUA) este o posibilă reapariție a virusului în marile zone metropolitane, legată de o scădere a vigilenței în fața pandemiei.

Purtarea măștii, ca soluție

„Ceea ce vedem în Statele Unite este o plimbare cu roller-coasterul”, spune dr. Christopher Murray, directorul IHME. „Ni se pare că oamenii poartă măști și mențin distanța socială când numărul infectărilor crește. Și după un timp, când numărul de noi cazuri e în scădere, se relaxează.”.

După ce a început în marile centre urbane de pe coastele de Est si Vest – cu un prim val deosebit de cumplit la New York, – epidemia s-a mutat treptat spre interiorul continentului. Un fenomen despre care experții cred că poate fi atribuit vacanței de vară.

După reapariția treptată a epidemiei în marile centre urbane (Boston, Detroit, Chicago, Washington D.C.), temerile epidemiologilor par să fie confirmate. „Acesta este un semn al dificultăților care urmează”, a avertizat dr. Anthony Fauci.

Pentru cercetătorii de la Universitatea din Washington, soluția este deja cunoscută în fața Covid-19: dacă purtarea unei măști este generalizată și respectată, acest lucru ar putea duce la evitarea a mai mult de jumătate din posibilele victime.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook