2020, anul de aur al miliardarilor. Și-au mărit averile cu peste 1.000 de miliarde de dolari

2020, anul de aur al miliardarilor. Și-au mărit averile cu peste 1.000 de miliarde de dolari
Foto: Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Google) și  Mark Zuckerberg (Facebook) 

În ciuda crizei de sănătate, super-bogații au devenit și mai bogați în 2020. Noile sectoare tehnologice și digitale nu au avut de suferit de pe urma coronavirusului, iar averile patronilor lor sunt în creștere.

Afacerile miliardarilor nu au cunoscut criza. În 2020, conform indicelui agenției Bloomberg, cei mai bogați 100 de miliardari din lume și-au mărit averile cu peste 1.000 de miliarde de dolari. Premiul cel mare îi este acordat lui Elon Musk, patronul excentric al producătorului de mașini electrice Tesla: averea sa a crescut cu 140 miliarde dolari, iar acum se ridică la 167 miliarde dolari. A devenit al doilea cel mai bogat om din lume, după Jeff Bezos, patronul Amazon, compania de comerț electronic care se bucură de un 2020 foarte profitabil. Averea lui Bezos este estimată la 192 miliarde de dolari, cu 77 mai mult decât la începutul anului.

Giganții rețelelor web triumfă

Liderii marilor companii digitale au profitat de criza sănătății și au fost avantajați de măsurile de izolare impuse în întreaga lume. Este și cazul lui Bill Gates, șeful Microsoft (creșteri de 18 miliarde de dolari), al lui Mark Zuckerberg, care conduce Facebook (25 miliarde) sau chiar al lui Larry Page, șeful Alphabet, compania mamă a Google (17 miliarde).

În ceea ce privește industria de lux, Bernard Arnault, șeful LVMH, și-a mărit averea cu 9 miliarde de dolari. Averea lui Françoise Bettencourt-Meyers, moștenitoare a imperiului L’Oréal, se mărește cu aproape 18 miliarde de dolari, însumând acum 77 de miliarde.

Cum se explică?

Estimarea averilor miliardarilor se face în principal prin analiza fluctuațiilor de preț a acțiunilor pe care le dețin în cadrul companiilor listate la Bursa. În 2020, în ciuda crizei, unele sectoare precum tehnologia digitală sau New Tech nu au avut de suferit, iar prețurile au crescut constant. Cel mai spectaculos exemplu: Tesla a crescut cu peste 700% într-un an.

Dar nu toți bogații au dus-o bine în 2020. De exemplu, Amancio Ortega, creatorul mărcii Zara, a pierdut aproape 7 miliarde de dolari. Dar rămâne pe locul 14 în topul celor mai bogați oameni de pe planetă.

Sursa: France Inter

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook