20 mai, Ziua Mondială a Albinelor

20 mai, Ziua Mondială a Albinelor

Astăzi este Ziua Mondială a Albinelor. Merită din plin să aibă o zi a lor pentru că sunt cele mai importante viețuitoare de pe Pământ.

Ele polenizeaza mai mult de jumătate dintre speciile de plante existente. Albert Einstein avertiza, acum aproape 100 de ani, că nu am putea supraviețui fără albine mai mult de patru ani, luând în considerare că o treime din hrana omului provine din plante polenizate chiar de albine. Așadar, am pierde ceaiurile preferate, cafeaua, fructele delicioase și legumele sănătoase. Fără albine ar dispărea furajele pentru animalele, dar și ecosisteme întregi formate din plante și arbori.

Să mai spunem că folosim tot ce produc harnicele albine: mierea, polenul, păstura, lăptișorul de matcă, propolisul, ceara și veninul.

În ultimii ani, însă, familiile de albine dispar într-un ritm îngrijorător. De vină sunt încălzirea globală, poluarea, defrișările necontrolate, folosirea pesticidelor, plantele modificate genetic şi radiaţiile produse de antenele de telefonie mobilă.

În toate culturile, albina este asociată cu hărnicia, disciplina, buna organizare şi perseverenţa.

Ca să producă un kilogram de miere, o albină ar trebui să viziteze până la 5 milioane de flori și să parcurgă o distanță egală cu circumferința Pământului, adică 40.000 de kilometri. În aceste condiții, viața albinei este foarte scurtă. Nu depășește 40 de zile.

Cea mai „bătrână” albină cunoscută are 100 de milioane de ani. Este conservată într-un fragment de chihlimbar, descoperit în Myanmar, Birmania.

Tradiția noastră populară spune că va ploua dacă albinele nu îşi părăsesc stupul și că vei avea noroc dacă îţi intră o albină în casă.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook