CEDO respinge plângerea prin care europarlantarul român Vasile Terheș ataca măsurile de carantină impuse în România

CEDO respinge plângerea prin care europarlantarul român Vasile Terheș ataca măsurile de carantină impuse în România

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi cererea unui europarlamentar român care dorește condamnarea statului român, protestând astfel împotriva izolării. „Nivelul restricțiilor privind libertatea de mișcare nu a fost atât de ridicat încât să considerăm carantina generală impusă de autorități drept privare de libertate”, a decis Curtea.

Cristian-Vasile Terheș, europarlamentar din partea PNȚCD, a atacat la CEDO măsurile de carantină instituite de autoritățile române și a reclamat faptul că nu-și putea părăsi domiciliul fără declarație pe propria răspundere. Terheș a fost ales europarlamentar pe lista Partidului Social Democrat, în 2019, după care a migrat la țărăniști.

„Măsura atacată nu poate fi asimilată cu arestul la domiciliu”, se arată în motivarea deciziei. Cererea a fost respinsă în unanimitate.

Extras din documentul publicat de CEDO

Fără succes

Persoana în cauză „nu a fost supusă supravegherii individuale de către autorități”, nu a fost „obligată să locuiască într-un spațiu restrâns” și putea „stabili contacte sociale”.

Prin urmare, individul nu a putut „invoca dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la libertate”, a declarat CEDO.

Europarlamentarul a sesizat mai întâi instanțele din țara sa, considerându-se subiectul unei „rețineri administrative” din cauza carantinei generale care a limitat părăsirea domiciliului în perioada 24 martie – 14 mai 2020 și a cerut să „fie imediat eliberat”.

Sursa: Sud Ouest

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook