Nouă noi miliardari creați de industria producătoare de vaccinuri anti-Covid

Nouă noi miliardari creați de industria producătoare de vaccinuri anti-Covid
Stéphane Bancel, CEO-ul Moderna

Industria vaccinurilor anti-Covid a creat cel puțin nouă noi miliardari, iar averea lor cumulată ar permite vaccinarea celor mai sărace țări, potrivit ONG-ului Oxfam. Noile averi au apărut „datorită profiturilor uriașe ale grupurilor farmaceutice care dețin monopolul asupra producției de vaccinuri împotriva Covid”, transmite Oxfam într-un comunicat de presă publicat înainte de un summit-ului mondial G20 privind sănătatea, care începe vineri la Roma.

Primele două averi care se remarcă sunt deținute de CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel (4,3 miliarde de dolari) și de CEO-ul și cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin (4 miliarde). Alți opt miliardari, cu „portofolii mari de acțiuni” la companiile farmaceutice, au cunoscut o creștere cumulată a averilor de 32,2 miliarde de dolari, „suficient pentru a imuniza întreaga populație indiană”.

Cifrele se bazează pe clasamentul revistei americane Forbes și sunt publicate de „People’s Vaccine Alliance”, din care face parte Oxfam – care reunește organizații și personalități care solicită vaccinuri gratuite împotriva Covid în întreaga lume. Averea cumulată a celor nouă noi miliardari citați – 19,3 miliarde de dolari – „ar permite tuturor țărilor cu venituri mici să fie vaccinate de 1,3 ori”, dar „au primit doar 0,2% din vaccinurile produse în lume. În special din cauza deficitului de doze disponibile”, potrivit Oxfam. „Vaccinurile au fost finanțate din fonduri publice și ar trebui să fie mai presus de toate un bun public global”, spune Sandra Lhote-Fernandes, de la Oxfam France.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook