10 compoziții mai puțin cunoscute ale lui Ennio Morricone (10 noiembrie 1928- 6 iulie 2020)

10 compoziții mai puțin cunoscute ale lui Ennio Morricone (10 noiembrie 1928- 6 iulie 2020)
de George Mihalcea

Mort la 91 de ani, Ennio Morricone lasă moștenire una dintre cele mai solide cariere de compozitor de muzică de film din istoria cinemaului. Sute de soundtrack-uri și orchestrații pentru filme, teme muzicale pe care și azi te mai trezești fredonându-le, scene de film pe care ți le-aduci aminte instant datorită muzicii sale inimitabile, 6 nominalizări la Oscar, un premiul al Academiei Americane pentru întreaga activitate și un Oscar competititiv, în 2016, pentru coloana sonoră a filmului lui Quentin Tarantino, The Hateful Eight (2015).

Dintre soundtrackuri-le faimoase ale lui Morricone, care au influențat major muzica de film, sigur ai auzit măcar câteva acorduri din: The Good, the Bad, and the Ugly (Sergio Leone, 1966) – considerată una din cele mai influente coloane sonore din istorie, Once Upon a Time in the West (Sergio Leone, 1968) – unul dintre cele mai bine vândute soundtrackuri, Clanul Sicilienilor (Henri Verneuil,1969), Novecento (Bernardo Bertolucci, 1976), Once Upon a Time in America (Sergio Leone, 1984), serialul La Piovra (1984-2001), The Mission (Roland Joffé, 1986), The Untouchables (Brian de Palma, 1987), Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1988).

Morricone n-a ocolit în cariera lui prodigioasă niciun gen cinematografic, abordând cu aceeași dezinvoltură și comedia, și westernul, și horrorul. A lucrat la fel de bine cu regizori italieni, francezi, englezi, polonezi etc. A compus și în Europa și la Hollywood, reușind să rămână relevant pentru muzica de film până în zlele noastre. Iată câteva exemple de compoziții mai puțin cunoscute (inclusiv imnul unui Mondial de fotbal), însă la fel de impresionante ca cele mai faimoase opere ale lui Morricone:

1.Legend of 1900 (1998)

Morricone semnează în filmul lui Tornatore nu doar soundtrack-ul, ci și compozițiile interpretate de eroul principal, pianistul jucat de Tim Roth:

2.La Cage aux Folles (1978)

Coloana sonoră pentru această comedie franco-italiană celebră redă perfect atmosfera anilor 70 din Saint-Tropez, acolo unde se desfășoară acțiunea filmului:

3.The Thing (1982)

Legendarul horror al lui John Carpenter n-ar fi fost complet fără temele musicale ale lui Morricone:

4.Tie me up! Tie me down (1989)

Da, Morricone a colaborat inclusiv cu Pedro Almodóvar pentru această comedie cu Antonio Banderas și Victoria Abril:

5.The Bird with the Crystal Plumage (1969)

Aceasta e doar una din multe colaborări ale lui Morricone cu tăticul horrorului italian, Dario Argento:

6.Days of Heaven (1978)

Soundtrackul pentru filmul lui Terrence Malick i-a adus lui Morricone prima din cele 7 nominalizări la Oscar:

7.Frantic (1988)

Morricone a lucrat și cu Roman Polanski, pentru thriller-ul acesta, cu Harrison Ford:

8.White Dog (1982)

Unul dintre thriller-urile excelente pentru care Morricone a compus este producția lui Samuel Fuller, un film –cult despre încercările unui dresor afro-american de câini de a dezvăța un câine de apucăturile lui rasiste:

9.Salò (1975)

Pier Paolo Pasolini a făcut valuri cu această fantezie istorică, fiind acuzat de pornografie și sadism. Soundtrack-ul lui Morricone face parte din farmecul neperisabil al filmului.

10.Imnul Mondialului de Fotbal (Argentina, 1978)

Morricone a semnat – lucru mai puțin știut azi – și imnul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal din 1978, din Argentina:

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook