Viktor Orban, somat de omologul olandez: Respecți drepturile LGBT sau pleci din UE

Viktor Orban, somat de omologul olandez: Respecți drepturile LGBT sau pleci din UE
Viktor Orban / Mark Rutte. Foto: AP

Respecți drepturile LGBT sau pleci din Uniunea Europeană, i-a transmis premierul olandez Mark Rutte omologului său maghiar, Viktor Orban, legat de problema legii adoptate de Ungaria, prin care promovarea homosexualității și a schimbării de sex este interzisă în scoli.

Câțiva participanți ai summitului de la Bruxelles spun că a fost una dintre cele mai tensionate confruntări dintre liderii UE din ultimii ani.

„A fost brutal, un sentiment intens că așa ceva nu se poate întâmpla. Este vorba despre valorile noastre; noi asta reprezentăm”, le-a spus Rutte jurnaliștilor, despre dezbaterile de joi noapte.

„I-am spus: ‘Oprește asta, trebuie să retragi legea, iar dacă nu-ți place și consideri că valorile europene nu sunt și valorile tale, atunci ar trebui să analizezi dacă mai poți rămâne în Uniunea Europeană'”, povestește olandezul.

Președintele francez Emmanule Macron spune că este o luptă a civilizației și culturii.

Ungaria ar putea fi acționată în instanță. Mai mult, premierul din Luxemburg, Xavier Bettel, spune că Budapesta ar trebui să fie supusă unei proceduri de retragere a fondurilor europene.

17 dintre cei 27 de lideri europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, au semnat o nouă scrisoare prin care își arată din nou angajamentul de a proteja drepturile persoanelor gay.

„Am reafirmat care sunt valorile fundamentale la care aderăm”, spune Merkel.

Bettel, care s-a declarat a fi gay, spune că singura țară, în afară de Polonia, care l-a susținut pe Orban în timpul discuțiilor este Slovenia.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook