Viktor Orban, marginalizat de liderii europeni din cauza legii anti-LGBT. „Ungaria nu mai are loc în UE”

Viktor Orban, marginalizat de liderii europeni din cauza legii anti-LGBT. „Ungaria nu mai are loc în UE”

Liderii europeni care participă la summitul de la Bruxelles îl critică dur pe premierul maghiar Viktor Orban după ce noua lege care interzice materialele LGBT în școli a fost aprobată. Mișcarea este catalogată drept homofobă și contrară valorilor blocului comunitar.

Orban este marginalizat de majoritatea celorlalți 26 de omologi ai săi, cel mai acid fiind premierul Olandei, Mark Rutte, care le-a transmis jurnaliștilor că „Ungaria nu mai are loc în Uniunea Europeană”.

„A fi homosexual nu este o alegere. A fi homofob este o alegere. Nu putem accepta o lege care legitimează un asemenea comportament”, i-a transmis premierul belgian Alexander De Croo lui Orban.

„Ai depășit o linie roșie”, a avertizat Xavier Bettel, premierul Luxemburgului – singurul lider prezent la summit care a recunoscut public că este gay.

Orban, sfidător la adresa partenerilor europeni

Premierul maghiar insistă însă că omologii săi au interpretat greșit legea.

„Nu este o lege anti-homosexuali… Este despre drepturile copiilor și ale părinților”, le-a spus el jurnaliștilor. „Este despre modul în care copiii învață despre sexualitate… toate deciziile legate de acest fapt aparțin exclusiv părinților”.

Legea „Anti-Pedofilie” adoptată în Ungaria a fost inițial gândită pentru a pedepsi abuzurile împotriva copiilor. Dar varianta finală conține amendamente despre care criticii spun că ar confunda pedofilia cu homosexualitatea.

Legea interzice „promovarea homosexualității” copiilor sub 18 ani și afirmă că doar persoane aprobate de guvern pot preda ore de educație sexuală în școli.

Sursa: RFI.fr

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook