Varianta indiană a coronavirusului se răspândește pe teritoriul britanic, în ciuda ratei mare de vaccinare

Varianta indiană a coronavirusului se răspândește pe teritoriul britanic, în ciuda ratei mare de vaccinare

Varianta coronavirusului detectată pentru prima dată în India riscă să devină a doua cea mai dominantă din Marea Britanie peste câteva săptămâni, au avertizat experții după ce numărul total de cazuri a crescut la 400. Public Health England (PHE) a declarat că nu există „dovezi ale transmiterii comunitare pe scară largă, nici că varianta cauzează forme mai severe ale bolii sau face vaccinurile existente să fie mai puțin eficiente”.

Alți oameni de știință spun că numărul de cazuri detectate în Marea Britanie pare să crească rapid, în ciuda faptului că în Anglia sunt încă în vigoare restricțiile privind distanțarea. India a fost plasată pe „lista roșie” de călătorie în Anglia începând cu 23 aprilie, restricționând sosirile cetățenilor și rezidenților, care trebuie să stea în carantină la sosire.

„Varianta indiană face obiectul unei anchete” în Marea Britanie, care și-a exprimat îngrijorarea deoarece B16172 conține două mutații de „evadare” care o pot ajuta să se sustragă răspunsurilor imune ale organismului. În total, 482 de cazuri privesc variantele indiene.

Prof. Christina Pagel, directorul unității de cercetare operațională clinică la University College London și membru al grupului de experți Independent Sage, a declarat că situația este îngrijorătoare.

„Cele mai recente date despre varianta B1617 sunt cu siguranță îngrijorătoare – este pe cale să devină varianta cea mai frecvent detectată în doar câteva săptămâni”, a spus ea.

Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia, a avertizat că sunt necesare mai multe informații, inclusiv date despre cât de severă este boala în comparație cu variantele anterioare atât la persoanele imunizate, cât și la cele neimunizate. Dar a fost de acord că variantele din India ar putea deveni o provocare majoră pentru Marea Britanie.

„Avem o nouă variantă care se răspândește atât de rapid, chiar și într-o perioadă în care suntem încă într-un blocaj destul de strict și avem mai mult de 50% din populația Regatului Unit vaccinată cu cel puțin o doză, este foarte deprimant și sugerează că această variantă ar putea accelera și mai rapid”, a spus el.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook