„Vaccinurile AstraZeneca, Johnson&Johnson și Sputnik folosesc organisme modificate genetic”, afirmă geneticianul Axel Kahn

„Vaccinurile AstraZeneca, Johnson&Johnson și Sputnik folosesc organisme modificate genetic”, afirmă geneticianul Axel Kahn

Ce conțin vaccinurile în curs de finalizare? Și cum răspundem îngrijorărilor unor oameni care ezită să fie vaccinați? Geneticianul și specialistul în etică Axel Kahn, președinte al Ligii împotriva cancerului din Franta, răspunde întrebărilor jurnaliștilor de la L’Usine Nouvelle.

Ce părere aveți despre vaccinurile împotriva Covid-19?

Axel Kahn: Există patru tipuri de vaccinuri:

1.Vaccinuri ARN – Pfizer și Moderna;

2.Virusuri recombinante, adenovirusuri – AstraZeneca, J&J și Sputnik V, si un virus atenuat al vaccinului împotriva rujeolei, de la Institutul Pasteur;

3.Virusuri inactivate – vaccinurile Sinopharm și Sinovac, deja utilizate în China, Maroc și Emiratele Arabe Unite;

4.În cele din urmă, vaccinul cu proteine ​​recombinante – Sanofi-Pasteur / GSK.

M-as fi vaccinat fără probleme cu vaccinul chinezesc sau cel al lui Sanofi. Pe de altă parte, recunosc că aș aștepta vaccinurile recombinante cu adenovirus pentru care este necesar un studiu de siguranță foarte amănunțit.

Vaccinurile ARN pot fi considerate “vaccinuri OMG” (organisme modificate genetic)?

Nu, nu este cazul. În schimb, vaccinurile recombinante cu adenovirus de la AstraZeneca, J&J și Sputnik V, sunt. Vaccinurile de la Pfizer și Moderna utilizează o sinteză chimică a ARN-ului mesager al proteinei Spike, care este încapsulat pentru a pătrunde mai bine celulele. Urmărește să provoace răspunsul imun împotriva proteinei Spike a virusului. Celulele noastre sunt în mod natural pline de ARN.

Va dispărea acest ARN singur?

Da, deoarece ARN-ul nu se integrează în genom, este o moleculă instabilă. Acesta este motivul pentru care vaccinurile trebuie păstrate la o temperatură foarte scăzută: în jur de -80 de grade Celsius pentru vaccinul Pfizer-BioNtech și -20 de grade pentru Moderna.

Care este specificitatea vaccinurilor adenovirus recombinante?

Folosesc adenovirusul uman, altele folosesc adenovirusul maimuțelor, vaccinul rusesc Sputnik face ambele. Ei folosesc virusuri vii pe care eu însumi le-am folosit foarte mult în cariera mea de cercetare pentru terapia genică. Am publicat un articol în Nature care arată cum a fost posibil să se ia în considerare terapia genică împotriva distrofiei musculare Duchenne. Gena care codifică proteina lipsă a fost introdusă într-un adenovirus recombinant.

Un vaccin OMG ar fi o premieră în istoria vaccinurilor?

În acest moment nu există absolut niciunul pentru oameni. Dar virusurile recombinante au fost folosite în trecut pentru vaccinarea animalelor: acest lucru a făcut posibilă stoparea răspândirii rabiei transmise de vulpi în Franța, grație unei inovații a Laboratorului francez Transgene.

Poate această tehnologie să aibă un impact asupra patrimoniului genetic, asupra ADN-ului pacientului?

În mod normal, adenovirusul nu se integrează în genom, spre deosebire de alți vectori. Dacă imunizarea are loc foarte repede, vectorul este respins rapid. Din studiile clinice ale vaccinurilor recombinante cu adenovirus, se poate observa că uneori provoacă o reacție semnificativă, dar nu există semne de îngrijorare. A fost observat un caz de simptome mai grave în timpul testelor vaccinului de la AstraZeneca, o „mielită”, leziuni ale măduvei coloanei vertebrale, cu semne neurologice reversibile. A dus la oprirea temporară a studiilor de fază 3. Nu s-a stabilit dacă această simptomatologie este legată de vaccin. Testele de farmacovigilență și siguranță vor fi cu atât mai esențiale pentru aceste vaccinuri OMG.

De ce ele trezesc mai multă neîncredere în timp ce terapia genică, promovată de Telethon și care folosește și tehnologia organismelor modificate genetic OMG, este deja utilizată în medicină?

Această tehnologie este acceptată în tratarea bolilor grave, în timp ce mortalitatea de la Covid-19 este de 0,5%. Primul medicament autorizat pentru terapia genică, din păcate, este prea scump [Zolgensma de la Novartis]; oferă îmbunătățiri clinice foarte clare pentru copiii cu atrofie musculară a coloanei vertebrale, chiar dacă acest lucru nu duce la o vindecare.

Cum putem evita neîncrederea în vaccinurile împotriva Covid-19? Cum să răspunzi etic?

Întrebarea etică ar fi apărut în mod necesar dacă vaccinarea ar fi fost obligatorie. Președintele francez s-a pronunțat împotrivă, împărtășesc punctul său de vedere și vaccinul va fi realizat pe o bază strict voluntară. Prin urmare, ne aflăm în domeniul clasic al biosecurității și al consimțământului. În fața acestor vaccinuri, dintre care unele sunt de un nou tip, dezvoltate într-un timp total record, trebuie să explicăm cu cea mai mare transparență: așa vom obține o acoperire vaccinală mai mare.

Nu ar fi fost nevoie de studii clinice mai lungi și mai robuste?

Pot înțelege graba cu care implementăm aceste vaccinuri. Nu putem trăi cu boala, nu ne putem descurca; Statele Unite, de exemplu, nu au părăsit niciodată zona de circulatie activă a virusului. Societatea și economia sunt date peste cap. Pentru a avea imunitate de grup, trebuie să îți asumi riscul redus al unui vaccin dezvoltat rapid.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook