Vaccinul anti-Covid de la Novavax, fără tehnologie ARNm sau ADN, va fi disponibil în curând

Vaccinul anti-Covid de la Novavax, fără tehnologie ARNm sau ADN, va fi disponibil în curând

Vaccinul anti-Covid produs de laboratorul Novavax injectează direct proteina S (spike) a coronavirusului și se bazează pe tehnologia clasică de producere a vaccinurilor. Proteina spike este izolată din culturi, filtrată, purificată, procesată și după aceea legată de un adjuvant, la fel cum se procedează cu vaccinurile HPV și cu unele vaccinuri anti-gripale.

Spre deosebire de vaccinurile ARNm (care „păcălesc” celulele corpului să producă proteina specifică) sau cele cu vector ADN (care transportă informația ce ajunge la celule și le determină să producă proteina), în cazul serului Novavax proteina este injectată direct în corp, explică medicul britanic John Campbell.

Vaccinul Novavax este 100% eficient împotriva „fomelor moderate și grave” ale bolii, potrivit resultatelor studiilor clinice de fază 3. Laboratorul american anunță că serul este eficient în proporție de 93% contra noilor variante SARS-Cov-2.

Compania așteaptă aprobările agențiilor de medicamente și spune că poate produce 100 de milioane de doze până la sfârșitul lui septembrie și 150 de milioande până la finalul anului.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook