„Va exista și un al treilea val. Și un al patrulea, până la imunizarea colectivă”, afirmă epidemiologul șef de la Pitié-Salpêtrière

„Va exista și un al treilea val. Și un al patrulea, până la imunizarea colectivă”, afirmă epidemiologul șef de la Pitié-Salpêtrière

Unde se va termina Covid-19? Dacă în luna mai nimeni nu s-a gândit să fie nevoit să intre din nou în izolare câteva luni mai târziu, al doilea val al epidemiei a schimbat situația. Dar când acesta se va termina, epidemia va fi depășită sau va fi o simplă pauză până la al treilea val?

În august, când coronavirusul și-a pierdut virulența, în special în Europa, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat să nu ne bucurăm prea repede: pandemia urma să fie „foarte lungă”.

Ministrul Sănătății din Franta a mers în aceeași direcție, avertizând că, în ciuda reizolării, Franța nu va fi ferită de un al treilea val. Iar șeful departamentului de epidemiologie al spitalului Pitié-Salpêtrière, Eric Caumes, este sigur: „va exista un al treilea val, si altele, până la imunizarea colectivă, prin vaccin sau natural”, a spus el în The Journal of Saône-et-Loire.

Valul trei poate fi evitat?

Alți specialiști sunt de părere că există speranțe să ținem epidemia sub control. Prin urmare, acest lucru ar putea fi evitat, cu condiția ca sistemul de testare să fie revizuit, iar monitorizarea pacienților să devină mai eficientă.

O revenire în fiecare sezon?

De asemenea, este posibil, potrivit unor oameni de știință, ca epidemia Covid-19 să poată lua caracteristici sezoniere, la fel ca gripa. Prin urmare, nu ar dispărea ci ar prezenta anumite valuri în mod regulat. „În opinia mea va exista, fără îndoială, un al treilea și un al patrulea val”, spune Christine Rouzioux, membru al Academiei de Medicină și profesor de virusologie din Franța. Toate virusurile respiratorii se întorc iarna”.

Prin urmare, nevoia unui vaccin este în creștere, pentru a ne proteja de revenirea succesivă a epidemiei în viitor. Cu toate acestea, dezvoltarea unei doze eficiente și sigure poate dura. Astfel, în timp ce președintele Consiliului European afirma recent că „trei sau patru vaccinuri” ar putea fi disponibile progresiv până la începutul anului viitor, Emmanuel Macron a fost mai puțin optimist. A menționat doar vara viitoare. Câte valuri noi vom avea până atunci?

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook