Unele persoane vindecate de Covid dobândesc „imunitate supraomenească” dacă primesc și cele două doze ale vaccinului

Unele persoane vindecate de Covid dobândesc „imunitate supraomenească” dacă primesc și cele două doze ale vaccinului

După o infectare anterioară cu SARS-Cov-2 și administrarea a două doza ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna, sistemul imunitar poate dezvolta o abilitate incredibilă de a lupta cu virusul. Oamenii de știință au denumit-o „imunitate supraomenească” sau „hibridă” – se manifestă la pacienții ale căror sisteme imunitare sunt capabile să ofere un răspuns foarte bun împotriva mai multor variante ale virusului, potrivit unor studii realizate recent.

Unul dintre studii arată că anumiți pacienți care au dezvoltat imunitate hibridă au abilitatea de a învinge noile variante ale SARS-Cov-2, alte coronavirusuri care au făcut încă saltul la om și chiar noi tulpini care nu au apărut încă.

Vaccinurile de la Pfizer și Moderna și-au demonstrat deja eficacitatea – din 173 de milioane de americani vaccinați până la finalul lui august, doar 10.500 au fost spitalizați cu Covid – dintre care 2.000 au decedat.

Și persoanele care au trecut prin boală dobândesc o imunitate puternică împotriva virusului, deoarece organismul învață cum să lupte împotriva invadatorului.

Dacă unei infectări anterioare se adaugă cele două doze de vaccin, unii pacienți dobândesc „imunitate supraomenească”, arată studiile.

Vaccinul întărește memoria imunitară

„Respectivele persoane dezvoltă un răspuns imunitar extraordinar după vaccin”, spune Theodora Hatziioannou, virusolog la Rockefeller University, care a studiat astfel de pacienți. „Cred că sunt în cea mai bună poziție pentru a învinge virusul.”

„Anticorpii pe care îi dezvoltă pot chiar neutraliza SARS-CoV-1, primul coronavirus, care s-a răspândit acum 20 de ani. Iar virusul este foarte, foarte diferit de SARS-CoV-2”, spune ea.

În mod normal, imunitatea naturală durează șapte-opt luni, potrivit studiilor actuale. După aproximativ un an, sistemul imunitar păstrează încă, prin celulele de memorie B și T, o reprezentare a virusului, dar poate deveni vulnerabil la variante.

Dacă o persoană imunizată natural se vaccinează, serul întărește memoria imunitară legată de coronavirus.

Drept rezultat, atunci când o persoană este vaccinată după vindecarea de Covid, serul semnalează sistemului imunitar că virusul reprezintă o problemă serioasă – iar organismul alocă mai multe resurse pentru a se proteja.

Sursa: Daily Mail 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook