Un studiu realizat pe întreaga populație daneză confirmă legătura dintre vaccinul Moderna și afecțiunile rare ale inimii

Un studiu realizat pe întreaga populație daneză confirmă legătura dintre vaccinul Moderna și afecțiunile rare ale inimii

Vaccinul anti-Covid de la Moderna este corelat cu un risc de a dezvolta probleme cardiace, dar fără consecințe grave, arată un studiu realizat pe întreaga populație daneză. Lucrarea, publicată în British Medical Journal (BMJ), raportează și riscurile cardiace asociate cu vaccinul Pfizer, dar numai la femei. „Vaccinarea cu Moderna este asociată cu un risc mai mare de miocardită sau pericardită și afectează în primul rând grupul de vârstă 12-39 de ani”, sintetizează autorii.

Miocardita și pericardita sunt inflamații ale inimii. Prima afectează miocardul, principalul mușchi al inimii, iar al doilea pericardul, membrana care înconjoară inima. Concluziile sunt în concordanță cu studiile anterioare care au determinat mai multe autorități sanitare, inclusiv cele din Franța și Danemarca, să suspende utilizarea vaccinului Moderna pentru tineri. Islanda a oprit administrarea vaccinului pentru toți adulții.

Este prima cercetare realizată la scara întregii populații a unei țări. Danemarca este campioana colectării și utilizării datelor de sănătate publică.

Potrivit studiului, riscul de dezvoltare a miocarditei/pericarditei este de trei până la patru ori mai mare la cei vaccinați cu Moderna, în luna următoare vaccinării, decât la cei vaccinați cu Pfizer/BioNTech. Cercetătorii insistă asupra faptului că problemele cardiace rămân rare, inclusiv la cei sub 40 de ani vaccinați de Moderna, întrucât doar 0,005% dintre aceștia sunt afectati.

Foarte important, afecțiunile au rămas ușoare de cele mai multe ori și nu s-a observat nici un deces sau stop cardiac.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook