Un pianist cântă pentru elefanții eliberați din captivitate. „Reacția este una magică. Există o legătură specială între tine și el”

Un pianist cântă pentru elefanții eliberați din captivitate. „Reacția este una magică. Există o legătură specială între tine și el”

„Cum să-ți explic ce este muzica, dacă nu-ți este de-ajuns că o auzi, dacă nu ești pregătit să te lași copleșit de ea?”, spunea Antoine de Saint-Exupery.

Se spune adesea că poți comunica prin muzică. Chiar și cu animalele. Cel puțin asta reiese din experiența lui Paul Borton, un pianist care cântă încă din 2011 pentru elefanții din Thailanda. El interpretează o varietate de cântece clasice pentru animale, iar ele stau și ascultă cu atenție, vrăjite parcă de compozitori celebri precum Beethoven, Schumann sau Grieg.

Cel mai nou spectator al lui Paul este Mongkol, un elefant bătrân care a fost salvat din captivitate și care era folosit pentru a transporta copaci pentru o companie forestieră.

„Ocazional, Mongkol se oprea la pian când se plimba de-a lungul râului”, spune Barton despre interacțiunea lui cu blânda creatură.

De-a lungul anilor, Barton a cântat pentru câțiva dintre giganții prietenoși și a format o legătură profundă cu mulți dintre ei. „Când interpretezi muzică clasică pentru un elefant, reacția lui este una magică. Există o legătură specială între tine și elefant. Comunicați cumva într-o altă limbă. Acest limbaj nu este nici al nostru, nici al lor. Există ceva infinit de minunat într-o bucată din Beethoven care mă leagă de acel elefant”.

Majoritatea elefanților care îl ascultă pe Barton sunt salvați din cătușele industriei exploatării forestiere, care a fost interzisă în Thailanda în 1989. Mulți au ajuns orbi sau au suferit alte răni ca urmare a folosirii lor în scopuri meschine. Acum, ei locuiesc la Elephants World, un sanctuar de pe râul Kwai din Kanchanaburi, Thailanda, unde sunt îngrijiți, trăiesc liniștiți și…ascultă muzică bună.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook