UK| Restricțiile trebuie să rămână în vigoare cel puțin până la toamnă, indiferent de succesul campaniei de vaccinare, cred specialiștii britanici

UK| Restricțiile trebuie să rămână în vigoare cel puțin până la toamnă, indiferent de succesul campaniei de vaccinare, cred specialiștii britanici

Un nou val al epidemiei ar putea izbucni dacă restricțiile ar fi eliminate mai devreme de sfârștiul verii, indiferent de succesul campaniei de vaccinare, avertizează consilierii științifici ai guvernului englez. Decesele zilnice ar ajunge la aproximativ 750 pe zi în Anglia, în luna august, potrivit scenariului „cel mai bun pe care îl putem gestiona”, în timp ce numărul cazurilor zilnice ar ajunge la 20.000.

Modelele matematice efectuate de Universitatea din Warwick se bazează pe faptul că 95% din populație ar accepta vaccinul, cu aproximativ 3 milioane de doze administrate săptămânal, începând din februarie.

De asemenea, se presupune că izolarea va rămâne în vigoare până pe 22 februarie, apoi, treptat, vor fi eliminate toate restricțiile, până în septembrie.

„Chiar și cu cea mai mare absorbție posibilă și cel mai rapid program de vaccinare, relaxarea completă până la începerea școlilor, în septembrie, ar duce la un număr semnificativ de cazuri”, spun coordonatorii studiului.

Însă, o relaxare a măsurilor similară cu cea de la sfârșitul verii 2020, când pub-urile și restaurantele erau deschise și adunările de până la 30 de persoane erau permise, „ar duce doar la o accentuare foarte scăzută a bolii”.

„Este încă devreme” pentru a discuta despre relaxarea măsurilor de izolare, spune Boris Johnson. Un alt studiu, realizat de Imperial College luna trecută, a constatat că eliminarea restricțiilor între martie și iulie ar duce la 130.800 de decese suplimentare până în iunie 2022, în ciuda unei campanii rapide de vaccinare.

În acest scenariu, rata de reproducere (R) care indică răspândirea virusului ar crește de la 1,2 la 4,0, iar numărul pacienților Covid ar depăși capacitatea de 25.000 de paturi.

„Rezultatele noastre evidențiază importanța accelerării campaniei de vaccinure și sugerează că ar fi necesară o abordare prudentă în privința relaxării restricțiilor”, spun cercetătorii.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook