UE consideră că noul guvern de la Kabul nu este suficient de „incluziv și reprezentativ”

UE consideră că noul guvern de la Kabul nu este suficient de „incluziv și reprezentativ”

Uniunea Europeană critică miercuri guvernul interimar format de talibani în Afganistan, considerând că nu este nici „incluziv”, nici „reprezentativ” pentru diversitatea etnică și religioasă a țării. „După o primă analiză a numelor anunțate, nu arată ca o formațiune incluzivă și reprezentativă a bogatei diversități etnice și religioase din Afganistan, pe care am sperat să o vedem și pe care talibanii au promis-o în ultimele săptămâni”, spune un purtător de cuvânt al UE într-un comunicat de presă.

Săptămâna trecută, la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, cele 27 de state membre au insistat asupra necesității de a avea un guvern de tranziție „incluziv și reprezentativ” la Kabul. A fost „una dintre cele cinci condiții stabilite” pentru ca relațiile să poată fi stabilite între blocul european și noua putere afgană, reamintește purtătorul de cuvânt.

Talibanii din grupul etnic Pashtun

Revenind la putere de la jumătatea lunii august, la două decenii după ce a impus Afganistanului un regim fundamentalist și brutal între 1996 și 2001, talibanii au anunțat marți componența unui guvern care nu este „incluziv”, contrar angajamentelor lor. Toți membrii guvernului condus de Mohammad Hassan Akhund, fost colaborator apropiat al fondatorului mișcării, Mullah Omar -decedat în 2013- , sunt talibani. Și aproape toți aparțin grupului etnic pashtun.

Câțiva dintre noii miniștri, dintre care unii erau deja foarte influenți sub regimul taliban anterior, se află pe listele de sancțiuni ale ONU. Patru au trecut prin închisoarea americană de la Guantanamo.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook