Tricoul purtat de Macron în timpul mesajului pro-vaccinare naște controverse. Ce reprezintă logo-ul cu care s-a afișat președintele Franței

Tricoul purtat de Macron în timpul mesajului pro-vaccinare naște controverse. Ce reprezintă logo-ul cu care s-a afișat președintele Franței

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a lansat un videoclip menit să-i încurajeze pe francezi să se vaccineze. Dincolo de mesaj, alegerea sa vestimentară a atras numeroase comentarii din partea utilizatorilor de internet.

„Știu că mulți dintre voi încă se întreabă, se tem. Mulți aud informații false, zvonuri”. Macron a organizat o sesiune de „Întrebări și Răspunsuri” pe rețelele sociale, pentru a lămuri anumite aspecte legate de vaccinare. Filmat în modul selfie, președintele apare îmbrăcat într-un tricou negru, cu drapelul național pe fundal.

O campanie destinată tinerilor

Macron a dorit să se adreseze cu prioritate tinerilor prin difuzarea videoclipului pe TikTok și Instagram, rețelele sociale preferate ei. „Am decis să vă răspund direct la întrebări. Hai. Întreabă-mă. Voi încerca să fiu cât mai direct și cât mai clar în exprimare”.

Abordarea nu îi surprinde nici pe utilizatorii de internet și nici pe comentatorii politici, dar alegerea vestimentară a președintelui intrigă. Obișnuiți să-l vadă purtând mai degrabă o cămașă cu cravată decât un tricou, unii îl compară cu un influencer și se întreabă ce brand are tricoul.

Un logo ciudat

Nu există niciun răspuns oficial, dar mulți utilizatori de internet sunt de părere că sigla poate fi o bufniță sau o cucuvea: două păsări răpitoare care inspiră vigilență și perspicacitate. În mitologia greacă, cucuveaua este unul dintre atributele Atenei, zeița războiului și a înțelepciunii, care protejează și sfătuiește eroii.

În armata franceză, pasărea apare pe anumite ecusoane ale serviciilor de informații și forțe aeriene. „Președintele este avid de filozofie, cu siguranță că semnificația trebuie căutată în simbolismul grecesc”, crede sociologul Jamil Dakhlia, autor al cărții Oamenii politici (Ed. Bréal, 2015).

Conspirație și complotism

„Bufnița este cumva simbolul Bohemian Club?”, întreabă unii.

Clubul politic american ultra-selectiv și secret și-ar organiza ceremoniile în fața statuii unei bufnițe uriașe… Putem observa o legătură cu cultul zeului Moloch, o zeitate sub forma unei bufniță evocate în Vechiul Testament?

Alții o văd ca pe o referință masonică. Unii consideră că președintele poartă emblema Illuminati, o societate secretă înființată în Bavaria și activă între 1776 și 1785, despre care unii cred că încă deține controlul asupra întregii lumi.

Sau nu ar putea fi această cucuvea viitorul logo al campaniei electorale pentru un al doilea mandat?

Episodul „Președintele Superman”

Sub relaxarea aparentă care ar trebui să seducă tinerii, alegere vestimentară nu este banală și amintește o altă secvență de comunicare prezidențială. Pe 13 martie 2020, data primei izolări, o fotografie cu Emmanuel Macron purtând un tricou albastru cu mâneci lungi și un pulover roșu legat la gât a dat naștere unor dezbateri. Postată de Soizig de la Moissonnière, fotograf oficial al președintelui, fotografia părea că face trimitere la Superman. „Emmanuel Macron este Clark Kent?” a glumit un utilizator de internet. „Poate… secret maxim”, a răspuns fotograful.

Sursa:

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de ©Soazig de la Moissonnière (@soazigdelamoissonniere)

” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Le Figaro