Testele de anticorpi Covid-19 nu sunt concludente în stabilirea dimensiunii epidemiei. Mult mai multe persoane au fost deja infectate

Testele de anticorpi Covid-19 nu sunt concludente în stabilirea dimensiunii epidemiei. Mult mai multe persoane au fost deja infectate

Studiile care se bazează pe detectarea anticorpilor din sânge pentru a estima proporția populației care a fost infectată cu SARS-Cov-2 este, fără îndoială, inferioară realității, deoarece anticorpii dispar treptat din organism, potrivit unui raport al Centrelor SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Scăderea nivelului de anticorpi nu înseamnă neapărat că persoanele sunt expuse riscului de reinfectare, deoarece alte părți ale sistemului imunitar continuă să intervină după infectarea inițială. Durata efectivă a imunității nu este cunoscută deocamdată.

Studiile pe anticorpi au devenit de rutină în multe țări, efectuate la scări diferite, cu probe reprezentative.

Au contribuit la stabilirea dimensiunii reale a epidemiei, pe lângă testele de diagnostic, care sunt pozitive numai în timpul infecției, nu după, și care oricum au fost și rămân în multe locuri prea rare și nu sunt de obicei făcute de asimptomatici.

CDC a testat peste 3.000 de persoane din domeniul medical, din 13 spitale din SUA, între aprilie și iunie 2020: 194 de persoane (6%) aveau anticorpi împotriva coronavirusului.

Două luni mai târziu, 156 dintre ei au fost testați din nou: 94% prezentau un nivel scăzut al anticorpilor. La 28%, nivelul scăzuse sub pragul care indică o infectare anterioară.

„Aceste rezultate sugerează că testele serologice efectuate la un moment dat T vor subestima fără îndoială numărul de persoane care au fost infectate în trecut cu SARS-CoV-2 și că un test serologic negativ nu exclude neapărat o infectare în trecut”, rezumă autorii studiului.

Cu cât participanții au avut mai multe simptome, cu atât este mai mare nivelul de anticorpi.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook