Terasele s-au redeschis, în Elveția. Cum au petrecut oamenii primele clipe de libertate

Terasele s-au redeschis, în Elveția. Cum au petrecut oamenii primele clipe de libertate
Foto: Le Temps

Terasele permit restaurantelor să aibă o capacitate de primire acceptabilă, respectă distanțarea socială și oferă bucurie persoanelor ieșite din izolare: terasele bifează (aproape) toate avantajele.

Chipuri fericite, râsete, iarba verde și cerul albastru în spatele lacului Geneva: în fotografiile din weekendul trecut vedem cum ieșirea din izolare avansează, stresul care se retrage, plăcerea care se întoarce, cel puțin câteva momente, cât timp stai la terasă, un nou paradis într-un oraș închis. „De la Carouge la Neuchâtel, prin Lausanne, terasele erau aglomerate, scrie presa, poliția a făcut numeroase apeluri la ordine dar nu s-a întâmplat nimic grav.”.

Terasele îți permit să respiri aer proaspăt, sunt deosebit de potrivite erei noastre post-izolare, după ce am stat atât timp închiși. Agenția ATS remarcă succesul cererilor de autorizare pentru extinderea teraselor din Lausanne, un pionier în Elveția în acest domeniu: „Am primit 40 de solicitări până în prezent și primim altele în fiecare zi. Acesta este un succes uriaș „, a declarat Pierre-Antoine Hildbrand, responsabilul pe probleme economice din Lausanne, care a menționat deja o „mediteraneizare” a orașului. „Părțile interesate mai au timp până la sfârșitul lunii mai pentru a-și trimite cererea”, adaugă Pierre-Antoine Hildbrand.

În Neuchâtel, „majoritatea teraselor, a căror capacitate a fost redusă la jumătate, au fost pline, remarcă Arcinfo. Terasele au fost la mare preț în acest prim week-end post-izolare. Distanțarea și orele de închidere au fost bine respectate.”.

Speranțe și în Franța

În apropiere, orașul Annecy este hotărât să meargă în aceeași direcție și să-și primească turiștii, în ciuda unei adevărate „dureri de cap”, explică Le Messager. „Luați exemplul orașului vechi, unde cafenelele și restaurantele sunt de obicei foarte apropiate. Împărțirea spațiului este mai dificilă. De asemenea, trebuie să ne gândim la intrările în clădiri, zona pietonală, astfel încât oamenii să nu se apropie prea mult când se întâlnesc ”, declară Jean-Luc Rigaut pentru Le Messager.

Și în Bordeaux, Nantes, Lyon, terasele ar putea fi extinse. Primarul Parisului „de asemenea a încredințat că lucrează la amenajarea unor străzi întregi rezervate restaurantelor și cafenelelor”, scrie Sortir à Paris. Datorită acestei decizii, au putut mări suprafața destinată teraselor până în septembrie”. „Dacă dorim să deschidem și să asigurăm în același timp siguranța clienților și a personalului, va fi nevoie de mai mult spațiu”, a spus Anne Hidalgo, citată de Sortir à Paris. Această propunere ar trebui votată la următorul Consiliu de la Paris. ”Cu condiția ca și Consiliul Științific să își dea acordul: situat în zona roșie, orașul nici nu a avut autorizație de a-și redeschide parcurile și grădinile.

Sursa: Le Temps

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook