Terasele din Paris se extind pe trotuare, locuri de parcare sau chiar pe anumite străzi

Terasele din Paris se extind pe trotuare, locuri de parcare sau chiar pe anumite străzi

Foto: AFP

Primăria din Paris va permite restaurantelor să își instaleze terasele pe trotuare, locuri de parcare și chiar pe anumite străzi.

Francezii se vor putea bucura din nou de plăcerea de a ieși la un restaurant sau la un bar. Restaurantele se vor redeschide marți, 2 iunie, ca parte a celei de-a doua faze a ieșirii din izolare. Cu toate acestea, în regiunea pariziană clasificată drept „zonă portocalie”, vor fi deschise doar terasele.

Terasele se pot extinde gratuit cu o simplă declarație

Pentru a ajuta restaurantele să-și repornească activitatea, în ciuda acestor constrângeri, primăria le va oferi posibilitatea să-și extindă gratuit terasele pe spațiul public până la 30 septembrie. „Lucrăm la un dispozitiv care va fi operațional pe 2 iunie”, a promis Olivia Polski adjunct la primaria din Paris, în cadrul unei conferințe de presă.

Concret, restaurantele își vor putea instala – sau mări dacă au deja – terasele pe trotuare sau locuri de parcare. Nu vor avea nevoie de autorizație prealabilă din partea serviciilor orașului, dar vor trebui să completeze o declarație pe site-ul primăriei, angajându-se să respecte traficul pietonal, curățenia străzilor și liniștea rezidenților. Dacă se instaleaza într-un loc de parcare, trebuie să fie instalat un dispozitiv de protecție între șosea și terasă.

Străzi închise traficului

„Tot ce ne poate ajuta este binevenit, spune Franck Delvau, reprezentant al propietarilor de hoteluri si restaurante. Dar, la Paris, există o mulțime de străzi pe care nu este posibilă lărgirea teraselor. Pentru unitățile care se confruntă cu această dificultate, primăria intenționează să închidă anumite străzi seara, astfel încât restaurantele să își poată primi clienții acolo. Primele străzi în cauză ar trebui să fie anunțate de primarul Anne Hidalgo în weekend, altele ar putea fi propuse de primarii arondismentelor sau de proprietari.

Întrucât aceste măsuri trebuie să fie luate tinând cont de liniștea cetățenilor, închiderea străzilor va fi limitată în intervalul orar 19:00- 22:00 sau 22:30 și doar pentru restaurante. „Nu este vorba de deschiderea locurilor unde se poate bea până la ora 1 dimineața”, subliniază Jean-Louis Missika, din cadrul serviciului de urbanism. Franck Delvau recunoaște acest lucru: „Există riscul unei respingeri din partea rezidenților. Acestora le cerem să manifeste solidaritate pentru a ajuta la depășirea acestei crize.”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook