Suedia| „Situația este extrem de gravă”, dar masca și izolarea nu reprezintă soluții pentru nordici. „Continuăm pe același drum”

Suedia| „Situația este extrem de gravă”, dar masca și izolarea nu reprezintă soluții pentru nordici. „Continuăm pe același drum”

„La toamnă va exista un al doilea val. Suedia va avea un nivel ridicat de imunitate și numărul cazurilor va fi, probabil, scăzut”. Așa a spus Anders Tegnell, epidemiologul șef al țării, pentru Financial Times în mai.

Rezultat, la jumătatea lunii noiembrie: numărul cazurilor pozitive a crescut în ultimele săptămâni, după cum se poate vedea pe graficul de mai jos, preluat de pe site-ul Our World in Data.

Rata de pozitivitate a depășit 10%. În ceea ce privește numărul de decese legate de Covid-19, este cu siguranță departe de vârfurile din martie-aprilie, dar a crescut la începutul lunii noiembrie.

„Considerăm că situația este extrem de gravă”, a declarat Björn Eriksson, directorul serviciilor medicale din orașul Stockholm, citat de televiziunea națională suedeză. „Ne putem aștepta la o creștere notabilă a persoanelor care au nevoie de tratament sau spitalizare în următoarele săptămâni”.

Prin urmare, autoritățile au luat măsuri suplimentare, inclusiv interzicerea vânzării de alcool în baruri, restaurante și cluburi de noapte după ora 22:00.

Nu este necesară masca

Locuitorilor din Stockholm și celor din regiunile sudice li s-a cerut să limiteze contactul și să evite locurile închise. De asemenea, este de așteptat ca suedezii să muncească de acasă, cel puțin până la sfârșitul anului.

Cu toate acestea, nu se pune problema de a impune purtarea unei măști. „Suedezii continuă să iasă cu fața descoperită. […] Majoritatea celor 10 milioane de locuitori ai țării nu poartă mască.

Și în rest? „Vom continua pe același drum”, a declarat Anders Tegnell pentru Reuters. El a adăugat: „Multe țări încearcă acum să implementeze o strategie apropiată de a noastră. Aproape nimeni nu închide școlile acum, de exemplu. Am învățat si noi multe de la alții, de exemplu, am dat recomandări în funcție de regiuni”.

Epidemiologul își menține scepticismul cu privire la purtarea măștii. „Este fascinant să vezi că există puține studii pe această temă. Și dacă te uiți la țările care au reguli stricte pe acest subiect, este greu să afirmi că s-au descurcat bine”, concluzionează el.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook