Suedia| Doar persoanele sub 65 de ani vor fi vaccinate cu serul AstraZeneca

Suedia| Doar persoanele sub 65 de ani vor fi vaccinate cu serul AstraZeneca

Suedia recomandă vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca persoanelor cu vârsta sub 65 de ani, din cauza lipsei de date privind vârstnicii, declară oficialii din domeniul sănătății.

Potrivit agenției de sănătate publică, vaccinul AstraZeneca – a cărui utilizare a fost aprobată săptămâna trecută de UE pentru cei peste 18 ani – ar trebui „mai întâi” oferit persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

În schimb, vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna trebuie administrate persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.

Prima țară care a luat o decizie similară a fost Germania, care a recomandat la sfârșitul lunii ianuarie ca vaccinul AstraZeneca să nu fie folosit pentru persoanele de 65 de ani și peste, considerând că nu există „suficiente date” cu privire la eficacitatea serului pentru această grupă de vârstă.

Comitetul național austriac de imunizare s-a aliniat duminică poziției.

Dacă eficacitatea generală a fost evaluată la aproximativ 60%, „nu există încă suficiente rezultate pentru cei de peste 55 de ani, astfel nu putem avea o cifră privind performanța vaccinului pentru această grupă de vârstă”, recunoaște Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) .

Însă „nimic nu spune că nu ar avea efecte benefice sau că ar avea efecte negative asupra acestor grupe de vârstă”, subliniază Soren Andersson, care este responsabil pentru campania de vaccinare din Suedia.

Suedia, care are o populație de aproximativ 10,3 milioane de locuitori, a administrat primele vaccinuri împotriva Covid-19 pe 27 decembrie. De atunci, aproape 260.000 de persoane au primit o primă doză.

Sursa: Le Soir

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook