Suedezii refuză vaccinul anti-Covid. Au rămas cu sechele de la campania de vaccinare împotriva H1N1

Suedezii refuză vaccinul anti-Covid. Au rămas cu sechele de la campania de vaccinare împotriva H1N1

Scandinavii s-au vaccinat împotriva H1N1 în 2009, la cererea guvernului. Efectele secundare, cum ar fi narcolepsia, îi fac astăzi să fie mai reticenți.

Un vaccin dezvoltat în grabă? Nu se mai pune problema. La fel ca sute dintre compatrioții săi, Meissa Chebbi suferă de narcolepsie după vasta campanie de vaccinare împotriva H1N1 care, unsprezece ani mai târziu, a erodat încrederea suedezilor în antidotul împotriva Covid-19.

„Nu o voi lua de la capat niciodată” cu un vaccin de urgență, „dacă nu este absolut necesar, dacă nu sunt în pericol de moarte”, a declarat pentru AFP suedeza în vârstă de 21 de ani. „Voi aștepta cinci ani, când vom cunoaște riscurile”, a spus studenta.

În 2009, autoritățile locale de sănătate au cerut suedezilor să se vaccineze -voluntar- împotriva gripei porcine, cu Pandemrix, produs de laboratorul britanic GlaxoSmithKline.

Peste 60% din populație, aproape șase milioane de persoane, au răspuns la apel – un record mondial – într-o țară în care niciun vaccin nu este obligatoriu.

Dar, la fel ca Meissa, sute de oameni, în mare parte copii și adulți tineri, au dezvoltat narcolepsie ca efect secundar al vaccinului. Cauza: un adjuvant al cărui rol era de a crește efectul imunitar.

„Mi-a distrus viața”, spune Meissa, care avea atunci unsprezece ani. „Adorm tot timpul, în toate situațiile și la momentele nepotrivite: la cină, în timpul interviurilor de angajare, când țin discursuri, la seminarii, la facultate. Am adormit la locul de muncă, în autobuze, peste tot…”, spune tânăra care locuieste în Örebro, în centrul Suediei.

Mai puțin de 50% dintre voluntari

Aproape 440 din cele 702 reclamații au făcut obiectul unor despăgubiri din partea Fondului de asigurări farmaceutice, care a plătit în total 100 de milioane de coroane, aproximativ 10 milioane de euro.

Anders Tegnell, epidemiologul șef și controversatul conducător al strategiei Covid-19 din Suedia, a făcut parte din grupul consiliului de sănătate care a solicitat vaccinarea în masă între 2009-2010.

„Desigur, decizia ar fi fost complet diferită dacă am fi cunoscut efectele secundare. Dar erau complet necunoscute, o surpriză pentru toată lumea”, a declarat el pentru AFP.

„Există un consens internațional conform căruia vaccinarea este cel mai indicat lucru în timpul unei pandemii și că este singura soluție pe termen lung”, susține medicul.

Cazul suedez ilustrează dificultatea guvernelor în desfășurarea campaniilor de vaccinare, într-un context de îndoială sau chiar neîncredere, dar și în fața unei nevoi urgente de a pune capăt unei pandemii care paralizează întreaga lume.

Pentru Babis Stefanides, o locuitoare din Stockholm, în vârstă de 36 de ani, este clar că nu va face un vaccin împotriva Covid-19. „Există prea multe întrebări”, spune ea. Potrivit unui sondaj recent al Institutului Novus, mai mult de un sfert (26%) dintre suedezi refuză vaccinul și 28% sunt indeciși. Mai puțin de unul din doi (46%) intenționează să fie vaccinat cu unul dintre noile vaccinuri Covid-19, promise pentru începutul anului 2021.

„Nu trebuie umiliți”

Directorul autorității suedeze de sănătate, Johan Carlson, a declarat că 60-70% dintre compatrioții săi ar trebui să facă vaccinul pentru a opri epidemia. „Toată lumea trebuie să se gândească cu atenție și să decidă. În general, în Suedia, majoritatea oamenilor sunt vaccinați”, a spus.

Chiar și fără vaccinare obligatorie, Suedia se laudă cu rate de vaccinare voluntară la copii care depășesc 90%.

Hannah Laine, asistentă socială în vârstă de 37 de ani, intenționează să fie vaccinată, împreună cu soțul ei, dar și cu cei trei copii. „Trebuie să ne asumăm responsabilitatea morală față de vârstnici și bolnavi. Îl vom face, poate nu pentru binele nostru ci pentru binele societății”, a declarat ea pentru AFP.

Un argument contestat de Elisabeth Widell, președinta Asociației Suedeze a Narcolepsiei. Potrivit acesteia, autoritățile nu au greșit când au cerut o vaccinare în masă în 2009, dar au apelat prea mult la sentimentul de solidaritate al suedezilor, deseori dornici să urmeze instrucțiunile oficiale.

„Nu ar trebui să criticăm sau să umilim persoanele care aleg să nu fie vaccinate. Dacă nu este obligatoriu, alegerea este liberă”, pledează managerul asociației.

Sursa: Le Matin

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook