Sucul de portocale dă rezultate fals pozitive la testele rapide Covid. Elevii britanici folosesc metoda pentru a scăpa de școală

Sucul de portocale dă rezultate fals pozitive la testele rapide Covid. Elevii britanici folosesc metoda pentru a scăpa de școală

Elevii din Marea Britanie au descoperit că dacă adaugă suc de portocale pe testele rapide Covid obțin rezultate pozitive. O metodă excelentă de a „avea două săptămâni libere”, spune un profesor britanic.

The Guardian a realizat un experiment de verificare și a descoperit că rezultatul pozitiv nu se datorează faptului că sucul ar conține coronavirusul – fenomenul este legat de aciditatea lichidului, care, de fapt, compromite testul. Același efect este obținut și dacă se folosesc alte categorii de produse alimentare – cum ar fi ketchup sau Coca-Cola.

Prof. Andrea Sella, de la University College London, spune că descoperirea nu este surprinzătoare. „Dacă încalci protocolul de testare este normal să obții un rezultat înșelător. Dar aș adăuga că nu este un rezultat ‘fals pozitiv’ în adevăratul sens al cuvântului. Deoarece un rezultat fals pozitiv este cel produs în condițiile în care metoda este respectată”.

„Utilizarea greșită a testelor rapide este de-a dreptul contraproductivă și descurajăm ferm acest tip de comportament. Suntem siguri că practica este folosită de foarte puțini elevi și majoritatea beneficiază de ele în mod corect”, spune Geoff Barton, președinte al Asociației Conducătorilor de Școli și Colegii.

„În orice caz, îi sfătuim pe părinți să se asigure că testele nu sunt folosite necorespunzător și le sugerăm elevilor interesați de reacțiile chimice să învețe despre ele la lecțiile de chimie din școli.”

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook