SUA| Epidemia accelerează, deși mai mult de 30% dintre americani au primit cel puțin o doză a vaccinului anti-Covid

SUA| Epidemia accelerează, deși mai mult de 30% dintre americani au primit cel puțin o doză a vaccinului anti-Covid

Situația epidemică din Statele Unite s-a înrăutățit în ultimele zile. După o scădere accentuată a numărului de cazuri zilnice în ianuarie, circuația virală a început să crească ușor începând cu sfârșitul lunii martie. 33% din populația americană a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid și aproximativ 20% au primit deja ambele doze, potrivit cifrelor publicate de New York Times. Deci, cum se explică aceste cifre?

Relaxare prea rapidă

Potrivit mai multor experți, reluarea epidemiei este legată de comportamenul mai puțin vigilent al americanilor și de apariția variantei britanice.

„Cu câteva săptămâni în urmă, președintele Joe Biden a estimat că viața va reveni la normal până pe 4 iulie. Discursul a dat speranță. Poate că oamenii s-au cam entuziasmat. Deci, odată cu creșterea temperaturilor și cu sosirea sărbătorilor, cetățenii au uitat de gesturile de prevenție”, a declarat Marie-Christine Bonzom, corespondent BBC.

Potrivit oamenilor de știință, rata vaccinării, care pare ridicată în comparație cu cea din Europa, nu ar trebui să fie un motiv de relaxare.

Care este rata de vaccinare necesară?

„Este întrebarea următoarelor săptămâni sau luni: care este rata de vaccinare necesară pentru vedea o încetinire semnificativă a circulației virusului? Există multe incertitudini cu privire la acest subiect „, spune Laurent Chambaud, directorul Școlii de Studii Avansate în Sănătate Publică (EHESP).

Potrivit unei note a Institutului Pasteur din Franța, vaccinarea a 60-69% dintre cetățenii cu vârsta cuprinsă între 0-64 de ani și a 90% dintre cei peste 65 de ani ar putea permite relaxarea completă a măsurilor.

Amenințarea variantei englezești

Ca și în Europa, varianta britanică se extinde rapid în Statele Unite. „Acum, varianta engleză se găsește peste tot în Statele Unite. Reprezintă aproximativ o treime din cazurile de contaminare”, spune Marie-Christine Bonzom.

Potrivit lui Philippe Frougel, genetician la Spitalul Universitar din Lille și la Imperial College din Londra, într-o faza foarte activă de propagare a variantelor, „o acoperire de 30% din populație, în privința vaccinării, nu schimbă prea mult lucrurile”.

Pentru a accelera campania de vaccinare, președintele american Joe Biden a anunțat marți, 6 aprilie, că toți adulții americani vor fi eligibili pentru vaccinare începând cu 19 aprilie.

Sursa: Ouest France

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook