SUA| Din 2 milioane de americani vaccinați, doar 7 au dezvoltat reacții adverse. Încrederea în vaccin, în creștere

SUA| Din 2 milioane de americani vaccinați, doar 7 au dezvoltat reacții adverse. Încrederea în vaccin, în creștere

Două milioane de americani imunizați, șapte incidente raportate. Este evaluarea oficială a primelor trei săptămâni de campanie în Statele Unite. Dintre aceste șapte cazuri, două au avut loc la mijlocul lunii decembrie, în Alaska – o femeie și un bărbat au suferit reacții alergice severe după ce au primit vaccinul Pfizer/BioNTech.

Primul a ajuns la terapie intensivă, după o erupție care i-a apărut pe față și trunchi, urmată de o tahicardie, relatează The New York Times; celalalt s-a plâns de amețeli și dureri în gât, la câteva minute după injectarea produsului, dar după o oră aceste efecte secundare au dispărut. Dintre aceste șapte cazuri, doar unul a fost raportat pentru vaccinul Moderna. Victima, un medic din Boston, suferea de o alergie. După o scurtă ședere în camera de urgență, și-a revenit complet.

Puține contraindicații

Datorită procentului foarte mic de reacții adverse severe, autoritatea americană de sănătate publică recomandă vaccinurile, inclusiv pentru alergici. Vaccinurile ARN mesager dezvoltate de Pfizer și Moderna sunt contraindicate numai în caz de hipersensibilitate la una dintre substanțele lor active sau la un adjuvant, în special polietilen glicol (PEG).

Autoritățile federale au distribuit deja 9,5 milioane de doze statelor, proporțional cu populația lor. Ținta inițială, 20 de milioane de persoane vaccinate – cu prima din cele două doze – până la 1 ianuarie, este puțin probabil să fie atinsă, dar experții laudă ritmul campaniei.

În medie, Covid-19 ucide în prezent un american la fiecare 36 de secunde… Peste 330.000 au murit de la începutul pandemiei, SUA fiind cea mai afectată țară. O evaluare catastrofală care, împreună cu primele date liniștitoare privind începutul campaniei de vaccinare, au dus la o scădere a curentului antivaccin. Sondajele arată că americanii sunt acum mult mai predispuși să fie vaccinați decât erau la începutul toamnei. Doar 20% spun că nu vor vaccin.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook