Studiu: Există șanse de a te infecta purtând mască, dar vei dezvolta o formă mai puțin agresivă a bolii

Studiu: Există șanse de a te infecta purtând mască, dar vei dezvolta o formă mai puțin agresivă a bolii

Circulația Covid-19 își reia cursul în anumite zone. Față de această revenire, țările afectate de epidemie întăresc măsurile de protectie, în special prin impunerea purtării măștii.

În anumite regiuni masca este obligatorie chiar si în aer liber, dacă este vorba de zone foarte aglomerate. Franta, Spania, Austria, Belgia, Italia și chiar Marea Britanie adoptă aceleași acțiuni. Oamenii de știință afirmă în unanimitate că purtarea unei măști ajută la limitarea răspândirii virusului.

„Încărcare virală mică”

Însă unii merg mai departe și cred că, de asemenea, purtarea măștii ajută la limitarea încărcăturii virale atunci când virusul este transmis, relatează The New York Times, transmitând informații publicate în The Journal of General Internal Medicine.

„Masca previne trecerea virusului. Dar dacă particulele reușesc totuși să depășească această barieră, va fi vorba de o încărcătură virală mai mică decât fără mască”, explică cotidianului american dr. Monica Gandhi, medic specializat în boli infecțioase la Universitatea din San Francisco, California.

Protejarea feței cu o mască, potrivit oamenilor de știință, te ajută să fii eviți majoritatea particulelor, iar organismul va fi nevoit să lupte împotriva unui virus prezent în cantități mai mici.

Exemplul contaminării pe vasele de croazieră

Deși legătura cauză-efect nu a fost stabilită științific, cercetătorii din China au efectuat experimente prin care au reușit să aproximeze această ipoteză. Au pus la un loc hamsteri sănătoși și alții infectați cu Covid-19. Unii au fost plasați în zone protejate de măști. S-a descoperit că majoritatea animalelor sănătoase din zonele protejate nu au fost infectate. Iar cei care nu au scăpat de virus aveau forme mai ușoare ale bolii decât cei care nu erau protejați de o mască.

Pentru a-și susține punctul de vedere, dr. Gandhi se bazează pe exemplul focarelor care s-au dezvoltat pe navele de croazieră. Pe Diamond Princess – care a rămas în carantină în largul coastei Japoniei toată luna februarie – 700 dintre cei 4.000 de pasageri au contractat virusul. 80% dintre cei infectați au dezvoltat simptomele clasice ale bolii, notează Monica Gandhi, amintind că aceștia nu au avut măști.

În schimb, pe Zaandam care a părăsit Argentina pe 7 martie, măștile chirurgicale au fost distribuite tuturor pasagerilor după ce au fost depistate cazuri la bord. Nivelul cazurilor simptomatice a fost limitat la 20% dintre cei infectați, spune omul de știință, văzând aici o legătură clară între purtarea unei măști și o formă mai puțin agresivă a bolii.

O teorie care necesită „mai multe cercetări”

Ideea că purtarea unei măști poate reduce gravitatea bolii atunci când este transmisă „are sens”, spune Linsey Marr, expertă în transmiterea virusului la Virginia Tech. „Acesta este un alt argument bun pentru a încuraja oamenii să poarte măști.”

„A spune că purtarea unei măști îi protejează doar pe ceilalți este o greșeală”, a declarat pentru The New York Times Charles Haas, inginer de mediu și expert în evaluarea riscurilor la Universitatea Drexel.

Totuși, această teză nu are fundamentele științifice, iar unii cercetători o pun la îndoială. „Lucrarea dr. Gandhi este doar o teorie și necesită mai multe cercetări”, a declarat Nancy Leung, epidemiolog la Universitatea din Hong Kong, care nu crede că masca influențează agresivitatea simptomelor.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook