Si dacă nu vom avea niciodată un vaccin contra Covid-19?

Si dacă nu vom avea niciodată un vaccin contra Covid-19?

Comunitatea științifică avertizează cu privire la posibilitatea ca formula pentru un vaccin Covid-19 să nu fie niciodată găsită. Unele guverne par să se obișnuiască cu ideea și rămân prudente cu privire la evoluția studiilor clinice.

Mai multe dificultăți au dus la creșterea duratei obișnuite a studiilor clinice la care sunt supuse vaccinurile. Potrivit The Guardian, particularitatea SARS-CoV-2 în comparație cu alte coronavirusuri este una dintre explicațiile acestor dificultăți.

Imunizare de scurtă durată

Lecțiile învățate din cercetarea vaccinurilor pentru SARS și MERS ar putea fi de neprețuit în cursa pentru a găsi vaccinul împotriva Covid-19. Cu toate acestea, soluția pare destul de departe. La începutul epidemiei s-a prevăzut că persoanele vindecate au imunitate pe termen lung. Oamenii de știință pun acum la îndoială această presupunere.

Cercetările de la Universitatea din Oxford au analizat recent probe de sânge ale pacienților care au fost vindecați. Rezultatele testelor au arătat că nivelurile lor de anticorpi care produc imunizarea pe termen lung au crescut brusc în prima lună după infecție, dar apoi au scăzut, la fel de brusc. „Dacă infecția naturală nu oferă un răspuns imun suficient de bun, cu excepția cazului unei infecții severe, cum ar putea avea rezultate satisfăcătoare un vaccin?”, Se întreabă cercetătorul Stanley Perlman.

Găsirea unui vaccin înseamnă și presupunerea că virusul nu suferă mutații. Pentru Covid-19, nu este încă nimic sigur. Dacă ar suferi mutații, vaccinul ar fi ineficient, deoarece anticorpii formați nu ne-ar putea proteja sau oferi imunizare împotriva virusului mutant. Pentru Martin Hibberd, virusolog, mutațiile observate deja la coronavirus constituie o „alertă” cu privire la utilitatea unui potențial vaccin.

Să nu confundam rapiditatea cu precipitarea

A grăbi cercetarea și a promite un vaccin în optsprezece luni înseamnă să nu acordăm suficientă atenție efectelor secundare. Când a fost detectat primul virus responsabil pentru SARS, în 2004, unul dintre vaccinurile dezvoltate a cauzat hepatită la animalele pe care a fost testat. Un alt vaccin în faza de testare a cauzat leziuni pulmonare severe animalelor de laborator, ceea ce le face mai susceptibile la viitoarele infecții.

Directorul Centrului Mondial al gripei (Worldwide Influenza Centre), John McCauley, consideră că este necesar un timp mai lung pentru a analiza efectele fiecărui vaccin: „Nu știm nimic despre dificultățile specifice cu care se poate confrunta fiecare vaccin. Și nu avem suficientă experiență în gestionarea acestui virus.”.

Vaccinuri parțial eficiente

Este posibil să nu existe o soluție ideală pentru Covid-19. Unele vaccinuri pot fi eficiente, dar nimic nu este încă sigur. Alte formule și-au dovedit eficacitatea, nu pentru prevenirea infectării, ci pentru prevenirea complicațiilor cauzate de coronavirus. Producerea unui vaccin împotriva acestui virus nu ar stopa 100% din infecții, dar ar reduce numărul deceselor.

O variantă ar putea fi combinarea mai multor vaccinuri. Pentru cei mai tineri, un vaccin cu o tulpină puternică a virusului, deoarece organismele lor sunt mai robuste și vor putea să-l suporte. Îi va proteja eficace și va dura câțiva ani. La persoanele în vârstă, oamenii de știință pot recurge la utilizarea unui vaccin cu eficacitate redusă împotriva bolii, dar care previne infecțiile mortale.

Oricum, coronavirusul ar putea face parte din viața noastră multă vreme și ar putea juca „ping-pong în timp și spațiu” în diferite zone geografice, potrivit Larry Brilliant, directorul unei organizații pentru cercetarea variolei.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook