Serbia oferă 25 de euro cetățenilor care aleg să se vaccineze împotriva Covid

Serbia oferă 25 de euro cetățenilor care aleg să se vaccineze împotriva Covid
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Foto: AP

Serbia va plăti 25 de euro fiecărui cetățean deja vaccinat împotriva Covid-19 și celor care vor primi serul până la sfârșitul lunii mai, a anunțat miercuri președintele Aleksandar Vucic. Una dintre țările europene care a înregistrat un avans rapid al campaniei de vaccinare, cu 1,3 milioane de persoane care au primit ambele doze până în prezent, din totalul de 7 milioane de locuitori, Serbia vrea să-și relanseze campania de imunizare, după ce interesul public a scăzut.

„Toți cei care au primit deja una sau două doze și toți cei care vor fi vaccinați cu cel puțin o doză până pe 31 mai vor primi 3.000 de dinari (echivalentul a 25 de euro)”, a declarat Aleksandar Vucic, invitat la televiziunea publică. El a adăugat că speră ca aproape 3 milioane de persoane vor fi vaccinate până la sfârșitul lunii mai, cu cel puțin o doză a vaccinului.

Statul a cumpărat milioane de doze, atât de la laboratoarele occidentale, cât și de la concurenții chinezi și ruși.

Autoritățile doresc ca această nouă inițiativă să „răsplătească persoanele care și-au manifestat responsabilitatea”, a spus Aleksandar Vucic. El a anunțat, de asemenea, că angajații din sectorul public care nu au fost vaccinați nu vor mai primi concediu medical cu plată dacă contractează SARS-Cov-2.

Primii din Europa și chiar din lume

„Încă nu am văzut în literatura medicală ca cineva să fi fost plătit pentru a fi vaccinat împotriva Covid-19”, a declarat pentru AFP epidemiologul sârb Zoran Radovanovic. „Așadar, am putea fi primii nu numai în Europa, ci și în lume”, a adăugat el.

În alte țări, companiile au oferit beneficii angajaților pentru că au fost de acord să fie vaccinați împotriva Covid-19. Dr. Zoran Radovanovic consideră însă că stimulentul financiar poate fi o sabie cu două tăișuri.

„Acest lucru îi va împinge pe unii care trăiesc în sărăcie extremă să se vaccineze, dar va provoca reticență în cazul altor oameni”, a avertizat el. „Logica este următoarea: dacă statul mă plătește să fac ceva și îmi spune că este spre binele meu, atunci există ceva de ciudat la mijloc”, afirmă expertul.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook