Șeful OMS crede că nu suntem pregătiți pentru următoarea pandemie, care este iminentă. „Epidemiile sunt un fapt al vieții”

Șeful OMS crede că nu suntem pregătiți pentru următoarea pandemie, care este iminentă. „Epidemiile sunt un fapt al vieții”

Pandemia cauzată de coronavirus nu va fi ultima, iar încercările de a îmbunătăți standardul de sănătate a cetățenilor sunt „condamnate” dacă nu tratăm cu responsabilitate schimbările climatice și bunăstarea animalelor, consideră șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Tedros Adhanom Ghebreyesus condamnă, de asemenea, ciclul „cheltuielile exagerate” care se fac când apare o epidemie, dar nu se alocă nimic pentru a ne pregăti de următoarea, a transmis el într-un mesaj video care marchează prima Zi Internațională a Pregătirii pentru Epidemii (astăzi, 27 decembrie).

“O să uităm și nu o să facem nimic pentru a o împiedica pe următoarea”

Directorul general al OMS crede că este momentul să tragem anumite concluzii după pandemia Covid-19. „De prea mult timp lumea a funcționat într- un ciclu de panică și neglijare”, a spus el. „Aruncăm bani în timpul unei epidemii, iar când se termină uităm de ea și nu facem nimic pentru a o preveni pe următoarea”.

Primul raport anual al Global Preparedness Monitoring Board, din septembrie 2019, privind nivelul de pregătire a planetei pentru situații de urgență de sănătate, publicat cu câteva luni înainte de apariția noului coronavirus, a subliniat că planeta era extrem de prost pregătită pentru pandemii potențial devastatoare.

„Istoria ne spune că aceasta nu va fi ultima pandemie, iar epidemiile sunt un fapt al vieții”, a spus Ghebreyesus în postarea sa. „Pandemia a evidențiat legăturile strânse dintre sănătatea oamenilor, animalelor și a planetei”, a adăugat el.

Pentru fostul ministru etiopian al Sănătății, criza coronavirusului nu ar fi trebuit să fie o surpriză, având în vedere avertismentele repetate. Toate țările ar trebui să investească în capacități de pregătire pentru a evita, detecta și atenua situații de urgență de tot felul, motiv pentru care solicită o consolidare a ofertei de îngrijire a sănătății.

Șeful OMS consideră că, prin investiții în sănătatea publică, „ne putem asigura că urmașii noștri moștenesc o lume mai sigură, mai rezistentă și mai durabilă”.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook