Șeful OMS cere vigilență crescută, în ciuda încetinirii pandemiei. „Nu este momentul să relaxăm măsurile”

Șeful OMS cere vigilență crescută, în ciuda încetinirii pandemiei. „Nu este momentul să relaxăm măsurile”

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat vineri că scăderea numărului zilnic de cazuri Covid-19 confirmate în întreaga lume este încurajatoare, dar a avertizat împotriva relaxarii restricțiilor care au contribuit la stoparea răspândirii coronavirusului.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că numărul infectărilor raportate la nivel global a scăzut pentru a patra săptămână la rând, iar numărul deceselor pentru a doua săptămână consecutivă.

„Aceste scăderi par a fi datorate țărilor care implementează mai strict măsurile de sănătate publică”, a spus Tedros. „Ar trebui să fim încurajați cu toții, dar satisfacția este la fel de periculoasă ca și virusul în sine”.

„Nu este momentul ca țările să relaxeze măsurile sau cetățenii să lase garda jos”, a adăugat el. „Fiecare deces este cu atât mai tragic acum, pe măsură ce campania de vaccinare este implementată”.

Cifrele raportate de țări către OMS pentru săptămâna care se încheie pe 8 februarie sunt încă incomplete, dar organismul global a declarat că, până în prezent, s-au înregistrat aproximativ 1,9 milioane de cazuri nou confirmate la nivel mondial, în scădere față de cele 3,2 milioane săptămâna precedentă.

Tedros a declarat că organismul cu sediul la Geneva a organizat săptămâna aceasta și prima întâlnire legată de definirea și diagnosticarea a ceea ce el a numit afecțiunea post-Covid, cunoscută și sub numele de „Covid pe termen lung”.

„Având în vedere amploarea pandemiei, ne așteptăm ca mulți oameni să fie afectați de Covid pe termen lung”, spune Tedros. „Bineînțeles, cel mai bun mod de a preveni afecțiunea post-Covid este de a preveni, în primul rând, Covid-19”.

Sursa: ABC News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook