Șase state europene au la dispoziție 10 zile pentru a relaxa restricțiile. Sunt disproporționate și produc „fragmentare”, spune Comisia Europeană

Șase state europene au la dispoziție 10 zile pentru a relaxa restricțiile. Sunt disproporționate și produc „fragmentare”, spune Comisia Europeană

Șase țări – Germania, Belgia, Danemarca, Finlanda, Suedia și Ungaria – se află în vizorul Comisiei Europene. Au la dispoziție zece zile pentru a modifica restricțiile de trafic legate de Covid-19, pe care organismul le consideră disproporționate: statele aplică restricții mai stricte decât cele recomandate de UE, inclusiv interdicțiile de intrare pe teritoriul lor. Scrisorile care li s-au trimis în acest sens indică „un risc de fragmentare, de obstacole în calea liberei circulații, de întrerupere a lanțurilor de producție”, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei.

Restricțiile trebuie să fie „nediscriminatorii și proporționale”, insistă Comisia, care solicită guvernelor să „se alinieze” la recomandările comune aprobate în urmă cu patru luni de cei 27 de membri. Liderii UE vor discuta despre coordonarea luptei împotriva pandemiei la un summit special desfășurat joi și vineri.

Cele șase state au la dispoziție zece zile pentru a răspunde Comisiei, care nu exclude inițierea unor proceduri contravenționale împotriva acestora. Într-o altă scrisoare, trimisă săptămâna trecută tuturor statelor membre, Comisia le-a recomandat țărilor membre să evite închiderea frontierelor și interdicțiile generale de călătorie.

Sursa: Capital.fr

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook