Rușii au dezvoltat un vaccin anti-Covid sub formă de iaurt. Se administrează oral și produce imunitate „în punctele de intrare” ale virusului

Rușii au dezvoltat un vaccin anti-Covid sub formă de iaurt. Se administrează oral și produce imunitate „în punctele de intrare” ale virusului

Când Alexander Suvorov a decis să pornească cercetarea și dezvoltarea unui antidot pentru Covid-19, a făcut-o, în primul rând, pentru a-și proteja familia și colegii. Un reflex pur egoist al unui om de știință îngrijorat de viitorul lucrurilor”, a spus profesorul zâmbind. Era ianuarie 2020.

COVID-19 era, cel puțin din câte se știa, limitat la Asia și unele părți ale Europei. Dar era convins, ca și alți microbiologi, că fenomenul se va agrava și că, mai devreme sau mai târziu, virusul va trece frontierele Rusiei, dacă nu o făcuse deja.

În calitate de șef al Departamentului de Microbiologie Moleculară al Institutului de Medicină Experimentală din Sankt Petersburg, Alexander Suvorov lucra de ani de zile la dezvoltarea unui vaccin administrat oral, pe bază de produse lactate. Echipa sa de cercetători a dezvoltat prototipuri ale vaccinurilor împotriva meningitei, gripei și streptococului. De ce să nu adapteze modelul la COVID-19?

Fondată în 1888, unitatea pretinde că este cel mai vechi institut de cercetare științifică din Rusia. Un pionier în lupta împotriva bolilor infecțioase și a dezvoltării vaccinurilor. Institutul a îmbătrânit, dar nu și-a pierdut prestigiul. Oamenii de știință ruși continuă să inoveze acolo, dar adesea în culise și cu mijloace financiare limitate.

În 1897, Ivan Pavlov a dezvoltat împreună cu câinele sau celebra teorie a condiționării și a salivei. Astazi câinele de bronz stă în mijlocul unei fântâni arteziene.

Tot la intrare, chiar în fața statuii ridicate în memoria celebrului câine, profesorul Suvorov se întâlnește cu jurnaliștii, înainte de a le arăta laboratorul unde se face iaurtul. „Iată-l!”, spune Suvorov deschizând ușa unui frigider, unde sunt depozitate câteva sticle din ceea ce pare a fi chefir.

Răspuns imunitar puternic

Este un vaccin împotriva Covid, răspunde omul de știință cu mândrie, adăugând, cu sticla în mână: „este pur și simplu lapte fermentat cu bacteriile coronavirusului”.

„Ideea inițială a fost să folosim mașinăria genetică a bacteriilor lactate ca platformă sau ca vector pentru a introduce gena, pentru orice tip de agent patogen, inclusiv gena coronavirusului, în organism”, spune Alexandru Suvorov.

Echipa sa a avut nevoie de săptămâni bune pentru a reproduce proteinele genei Covid-19 de care avea nevoie, înainte de a le introduce bacteriilor lactate.

„Am făcut niște modele și sinteze, apoi am găsit formula de care aveam nevoie”, a spus el.

Rezultatul: un iaurt anti-COVID care pare promițător, conform rezultatelor testelor preliminare efectuate pe sute de animale, în principal șoareci.

Cobaii au dezvoltat anticorpi nu numai în sânge, ci și în țesuturile sistemelor respirator și digestiv, exact acolo unde Covid-19 se multiplică, înainte de a ataca restul organismului.

„Este un avantaj major”, spune profesorul Suvorov, „deoarece produce imunitate în punctele de intrare – cavitățile nazale, gâtul și intestinul subțire”.

„Ca să nu mai vorbim că răspunsul sistemului imunitar în intestin este mai puternic decât în cazul unei injecții intramusculare”.

Un vaccin oral sub formă de iaurt are, de asemenea, meritul de a fi practic și de a elibera mii de profesioniști din domeniul sănătății mobilizați pentru campaniile tradiționale de vaccinare.

„Este motivant, captivant și încurajator”, spune cercetătoarea Anna Tsapieva, care lucrează cu prof. Suvorov. Este convinsă de eficacitatea vaccinului pe care ea și majoritatea colegilor ei l-au băut deja într-un studiu clinic.

Așteaptă finanțare

Acum așteaptă cu nerăbdare extinderea cercetării în cadrul protocoalelor în vigoare pentru aprobarea vaccinului. „Avem nevoie de studii clinice. Dar, după cum știți, cercetarea este foarte scumpă!”.

Dar cum puteți explica că o țară precum Rusia, care a dezvoltat și aprobat vaccinul Sputnik în câteva săptămâni, nu are mijloacele necesare pentru a finanța căutarea unui iaurt?

„Nu este corect să spunem că doar în Rusia”, răspunde cercetătorul, „este la fel peste tot. Guvernele acordă prioritate laboratoarelor mari. Este frustrant, dar suntem cu toții motivați să dovedim în sfârșit că avem dreptate!”.

Cu cât pandemia progresează, cu atât crește interesul pentru vaccinul pe bază de iaurt din Rusia. Alexander Suvorov estimează că în termen de trei luni vaccinul ar putea fi aprobat. Următorul pas important va fi trecerea la studii clinice pe scară largă, spune el. „Vaccinurile din produse lactate au un viitor minunat! Veți vedea!”.

Sursa: Radio Canada

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook