Rasism| Nou născuții de culoare au mai multe șanse de supraviețuire dacă sunt îngrijiți de medici de culoare

Rasism| Nou născuții de culoare au mai multe șanse de supraviețuire dacă sunt îngrijiți de medici de culoare

Un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii de la Universitatea George Mason din Virginia au analizat 1,8 milioane de certificate de naștere ale bebelușilor născuți în Florida între 1992 și 2015.

Au descoperit că bebelușii de culoare aveau de trei ori mai multe șanse să moară în spital atunci când erau îngrijiți de medici albi decât bebelușii albi îngrijiți de medici albi.

Atunci când au fost îngrijiți de medici de culoare, disparitatea cu bebelușii albi a fost redusă la jumătate, adică bebelușii de culoare îngrijiți de medicii albi au avut „doar” de 1,5 ori mai multe șanse să moară în spital decât bebelușii albi îngrijiți de medici albi.

În cazul copiilor albi, pe de altă parte, nu a fost găsită nicio diferență în ceea ce privește șansele de supraviețuire, indiferent de culoarea pielii medicului.

Printre explicațiile prezentate de oamenii de știință: faptul că există comunicare și încredere între o mamă de culoare și un medic de culoare, sau faptul că medicii negri sunt mai conștienți de alte dificultăți cu care se pot confrunta mamele negre și nou-născuții lor. Un posibil factor a fost rasismul inconștient față de mamele de culoare și copiii lor.

Brad Greenwood, care a condus studiul, consideră că rezultatele confirmă că este nevoie de mai multă diversitate în rândul medicilor, doar 5% dintre medicii americani fiind de culoare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook